Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Några skidspår ger inga större inkomster

Besöksnäring i all ära, men jag tror att det är fel att påstå att de i kommunen verksamma industriföretagare inte har tradition när det gäller att skapa arbete genom industriföretag. Jag vet att det är många företagare av jämtländsk börd som skrynklar till sitt ansikte när de läser dessa rader.

Att jämföra ACB Laminat med besöksnäringen är ett stort skämt. Den ledning som funnits i ACB har skapat stora intäkter till kommunen genom att betala skatt genom åren, och hundratal åretruntarbeten, och vad det har kostat kommunen är lite i jämförelse med vad besöksnäringen har kostat. Vi har hellre aldrig behövt bekosta marknadsföringar och reklam, det har de själv bekostat.

De små och medelstora industrier, som finns i Berg och Norrland är väl så goda, att jämföras med landets små och medelstora företag. Så du ska inte påstå att det inte finns kunskap. Men kunskapen att ta vara på möjligheter, har det varit dåligt med. Detta är politikernas dilemma.

Stora delar av storstaden Stockholms industrier och struktur är uppbyggd av det kunnande och den skicklighet, som norrländsk duglig arbetskraft har gett. Vi skulle ha varit likställda med södra delen av landet om vi tagit till vara på de kunskaper och de möjligheter som fanns. Av dugligt folk.

Om vi haft lite mer av politisk fantasi, och framsikt, då hade det gjorts möjligt för företagen att konkurrera på ett konkurrenslikt sätt, men detta var obefintligt, och gäller även i dagsläget. Då hade det nog sett lite annorlunda ut i dag.

Detta har gjort att kommunen har urvattnats när det gäller industrier för att skapa årsarbetaren. Skulle vi kunna ta hem den kunskap som genom industriarbeten i länet har skapats och exporterats till södra delen av landet, skulle vi kunna leva i överflöd.

När det gäller turistnäringen så är det inga i Bergs kommuns boende som är storägare av skidanläggningar, utan bara en smula. Det är storstadens penningpampar (få undantag finnes) som styr och hämtar hem eventuella vinster. Det blir möjligen lite skräp på botten, rester som blivit kvar när dessa har tagit ut sin del. Huvudägarnas bolag är skrivna i orter utanför kommunen, varvid skatt som eventuellt skulle tillfalla kommuns kassa går förlorad. Så blir det några små skärvor från några ”säsongsarbetare” som är skrivna i kommunen.

Det är tradition i Norrlands inland att lämna över viktiga och vinstrika värden och företag till blivande ägare i södra delarna av landet. Så några skidspår, tror jag inte kan ge några inkomster av större valör till kommunens skattekista.