Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naivt att vänta på FN:s agerande

Kurderna som kämpar för sin frihet mot IS får för närvarande förlita sig på frivilliga och USA för hjälp, trots att hela världen fördömer IS. Sveriges fortsatta försiktighet är hycklande.

Terrorgruppen som kallar sig Islamska Staten, IS, härjar i Syrien och Irak. Det är två länder som skakats svårt av inbördeskrig och konflikter, där religiösa militanta rövarelement passat på att roffa åt sig makt och resurser och ge sig ut på våldsturné. IS ansätter just nu de kurdiska norra delarna av Syrien och Irak hårdast, och de relativt självstyrande kurderna, som lyckats bygga ett av mellanösterns mest demokratiska och stabila samhällen försvarar sig allt de kan. Världen tittar på, väl medvetna om att vi riskerar att åter bevittna ett folkmord i realtid.

USA har satt in bombflyg mot IS för att hjälpa kurderna, och modiga medborgare från hela världen, även Sverige, med kurdisk tillhörighet åker ner för att slåss för vänner och familj. Det har tvingat många länder att ta ställning i den juridiska frågan om det ska vara tillåtet att åka ner och slåss mot IS. Nyligen fick MC-gänget No Surrender i Nederländerna tillåtelse av domstol att åka ner och bistå de kurdiska trupperna.

I Sverige har demonstrationer anordnats och diskussionen förts kring vad vi kan göra. Nästa inga partier vill i dag ens diskutera ett Nato-samarbete och Miljöpartiet och Vänstern har öppet motsatt sig satsningar på försvaret och samarbete med USA. Vid en demonstration i Östersund talade Folkpartiets Pär Löfstrand om att de som kämpar mot IS borde bistås militärt, något som fick MP företrädaren Anna Hildebrand att reagera. Det var fel forum, vi ska inte prata om sådant utan göra allt tillsammans med FN, menade hon.

Nå FN gör inte särskilt mycket alls just nu. Det finns goda krafter inom FN, men det faktum att diktaturer som Iran och Venezuela sitter med kring bordet och bromsar agerande. Samtidigt som vi fortsätter beklaga och hänvisa till FN blir ytterligare människor halshuggna i Syrien.

USA har många gånger fått kritik för sitt agerande utomlands med rätta. Ingen aktör i det cyniska spel som är utrikespolitik har ett fläckfritt förflutet utan misstag. Men det går inte att förneka att den amerikanska militären är den vapenmakt som förväntas rycka ut i den här typen av situationer. Ett akut militärt läge där många människor riskerar att dö, hela världen fördömer, och ställer sig och förväntansfullt kikar på det stora landet i väst att lösa problemet åt oss.

Vi kan beklaga och sucka och ha oss så mycket vi vill. För den som vill stoppa vansinnet nu – innan vi har ett till Rawanda på världens samvete, får man vända sig till USA och frivilliga krafter. Det är otroligt hycklande.

Kurderna och våra andra vänner i mellanöstern behöver vår hjälp, de behöver vapen och moteld till IS och de behöver den nu.