Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naivt om kolesterol och statiner

Genom att endast hänvisa till de industrisponsrade studier av statinernas effekter visar hjärtspecialisten Thomas Mooe (”Ingen myt att statiner räddar liv”, Åsikter 16 april), att han är lika naiv som de flesta av hans kolleger.

Det finns flera förklaringar till de låga biverkningssiffrorna i dessa studier.

I de två första experiment med Zocord (4S och HPS) ökade antalet hudcancer, och ökningen var statistisk säker om man lägger ihop siffrorna. Sedan dess har författarna av samtliga statinexperiment låtit bli att rapportera hur många som fått hudcancer.

Det är mycket allvarligt, därför att hudcancer är den första cancertyp man kan förvänta sig att se, om en medicin är cancerframkallande. Att detta är tillfället har man konstaterat med statistisk säkerhet i tre andra statinexperiment.

Att statinerna har denna biverkning, har visats på andra sätt. I en studie av mer än 40 000 patienter har japanska forskare till exempel visat, att cancerdödligheten var tre gånger större bland dem vars kolesterol minskades mest, jämfört med dem vars kolesterol var oförändrat.

Mooe bagatelliserar även statinernas effekt på könslivet. Det har emellertid visats i en engelsk studie.

Efter ett halvt års behandling hade 20 procent av de manliga patienterna blivit mer eller mindre impotenta.

Studien var finansierad av Pfizer, men på hemsidan för deras statinpreparat Lipitor står det ingenting om denna trista biverkan.

Det finns inget experiment som lyckats förlänga livet för kvinnor. För att kunna påvisa en positiv effekt av statinbehandling av kvinnor med statistisk säkerhet, måste man lägga ihop studier som omfattar tusentals kvinnor, vilket endast visar hur ringa effekten är.

För att till exempel visa en statistisk säker effekt av antibiotika vid behandling av urinvägsinfektioner, räcker det med ett 20-tal.

Vad jag skriver här är inte "uselt underbyggd", som Mooe skriver; det är lätt att kontrollera. Gå till min hemsida www.ravnskov.nu/svuffe, eller min kolesterolsida www.ravnskov.nu/svcholesterol, eller läs mina böcker eller artiklar, som har publicerats i de största internationella medicinska tidskrifter.

Där finns alla hänvisningarna till den vetenskapliga litteraturen. På min kolesterolsida finns till exempel en lista på 22 studier, som visat att äldre människor med högt kolesterol lever längst.

Och kom ihåg att mer än 90 procent av alla dödsfall i hjärtinfarkt eller stroke uppträder efter pensionsåldern. Förklara det, doktor Mooe!

Uffe Ravnskov,
docent

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel