Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nämndordförande försvarar nedläggningen

Ordförande i socialnämnden, Stefan Konradsson (V), menar att skolorna delvis kan ta över fältarbetsgruppens arbete med att fånga upp ungdomar på glid.

Annons

– Att klara skolgången är det bästa vaccinet mot att klara sig senare i livet. Vi lägger inte ner det förebyggande arbetet utan det sker inom andra delar inom kommunen, exempelvis inom skolorna, säger Stefan Konradsson.

Tanken är att två av de fyra som arbetar på fältarbetsgruppen ska bli så kallade individuella coacher för ungdomar som är mellan 12 och 15 år gamla. Redan i dag finns det coacher för ungdomar mellan 16 och 24 år.

– Vi förändrar verksamheten. De två som blir kvar kommer att jobba med specifika ungdomar som är aktuella hos oss. De ska stödja dem och hålla koll på dem, säger han.

Han menar att de som arbetar som individuella coacher också kommer i kontakt med andra ungdomar som ligger i riskzonen.

– Indirekt blir det ett fältarbete, säger Stefan Konradsson.

Han säger att det är ekonomiska orsaker bakom att fältarbetsgruppen läggs ner.

– Vi har ett sparbeting på åtta miljoner kronor. Eftersom verksamhet med myndighetsutövning och öppenvården är fredat hade vi inte så mycket kvar där vi kan spara, säger han.

Han hoppas också att polisen flyttar in i samma lokaler där fältarbetsgruppen håller till i på busstorget och där coacherna ska vara.

– Polisen har visat intresse av att hyra in sig i lokalerna. Då kan vi snabbare fånga upp ungdomar som hamnar hos polisen, säger han.