Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Namnkunniga föreläsare på välbesökt styrelsedag

Företagare från regionen samlades i Östersund för att få en skjuts framåt i sitt styrelsearbete.
– Styrelsen fungerar som sämst när företaget går bra, då är man inte vaksam, uppmanade finansmannen Olof Stenhammar.

Annons

I onsdags var det lapp på luckan när den ideella föreningen Styrelseakademien arrangerade "Stora styrelsedagen" på Gamla teatern i Östersund. Arrangören hade hoppats på ett 60-tal deltagare - det blev nästan det dubbla.

– Det är klart över förväntan, säger Börje Olsson fån Styrelseakademien.

Tillresta från både Jämtland och Västernorrland bjöds på en späckad eftermiddag där föreläsare och paneldebatter avlöste varandra. Allt i syfte att utveckla bolagens styrelsearbete.

– Meriter bör avgöra, inte vem man badar bastu med, säger Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright och uppväxt i Brunflo.

Under sin föreläsning talade hon om vikten av jämställdhet och om varför blandade styrelser är bättre för företagen.

– Men jag tror inte på kvotering i bolagsstyrelserna, i så fall snarare i valberedningen.

Och hon fick medhåll av Olof Stenhammar, bondsonen från Östergötland som blev finansman och som bland annat grundade Stockholmsbörsen OMX.

– Valberedningen är ett av det viktigaste organen. Nyckeln till en fungerande styrelse är en oberoende valberedning.

Under kvällen presenterades dessutom länets kandidat till riksfinalen för Guldklubban 2015. Valet föll på Franz Bergstrand, styrelseordförande för Moxter.