Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När avvecklar ni dagmammorna, Björn Sandal?

I ÖP lördag 21 februari visar den politiska majoriteten i barn- och utbildningsnämnden, (socialdemokrater, vänsterpartiet och miljöpartiet), med Björn Sandal i spetsen, återigen att man inte vill ha några dagbarnvårdare i Östersunds kommun. I artikeln framgår att man trots den ansträngda situationen med för många barn i förskolans barngrupper, inte är beredda att se dagbarnvårdarna som en hjälp i den uppkomna situationen.

För den uppmärksamme läsaren så har dagbarnvårdarna en lika tråkig historia bakåt i tiden då den politiska majoriteten i nämnden redan vid sitt sammanträde den 28 maj 2008 beslutade att tillfälligt inte placera nya barn i familjedaghem.

På nästföljande sammanträde, 25 juni, föreslog man att successivt avveckla dagbarnvårdarna. Ett beslut som omvandlades till ett beslut om att bland annat ”utreda kvalitén” inom dagbarnvården. Denna utredning skulle sedan presenteras vid nämndens sammanträde i januari 2009. Någon sådan utredning presenterades inte vid januarisammanträdet 2009 och sedan dess har det varit tyst om dagbarnvårdarna fram till vad som står i ÖP 21 februari.

I artikeln hänvisar Björn Sandal till att det inte finns någon efterfrågan på dagbarnvårdare – vi inom alliansgruppen i nämnden frågar oss om man ens undersöker om det finns ett intresse.

Sandal hänvisar också till arbetstidsreglerna något som är direkt felaktigt för i det centrala avtal som nu gäller är helt okej att göra arbetstidsscheman som gäller i upp till 16 veckor!

Dessutom står det tydligt och klart i MBL protokollet gällande en avveckling av dagmammor att facken anser en avveckling vara en drastisk åtgärd, att det finns behov av alternativ och man till och med yrkade avslag samt påpekade möjligheten att teckna ett så kallat lokalt avvikelseavtal gällande dagbarnvårdarnas anställningsvillkor.

Det är illavarslande att fler dagbarnvårdare inte ses som en möjlighet att avlasta kommunens förskolor och lika trist att vi i nämnden hittills inte fått en korrekt beskrivning av situationen avseende fackens inställning och dagbarnvårdarnas möjligheter inom befintliga arbetstidsregler.

Varför ska valfrihet inom barnomsorgen vara så förbjudet och vem företräder den politiska majoriteten i nämnden när man driver en sådan linje? För ni anser väl att ni är demokrater eller? Mycket talar för att det enbart handlar om politisk ideologi på bekostnad av valfrihet för föräldrarna.