Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När både Beppe, Ivar Lo och Jesus höll till i Jämtland

Jesus i Östersund, Beppe på Öhn och Ivar Lo i Böle – det var några av de litterära hållpunkterna vid andra delen i den nya serien möten om litteraturen i Jämtland på torsdag kväll.

Trots att parasiterna hade decimerat antalet föreläsare på Galleri Bolin gav även detta andra möte mersmak.

Först ut var Catarina Lundström som engagerat berättade hur hon upptäckt poeten Beppe Wolgers och inte minst hans förhållande till jämtskan:

– Jag har länge haft svårt för skriven jämtska, men hos Beppe stämmer det för mig, särskilt i flera av hans sammanlagt åtta diktsamlingar.

Birger Ekerlid berättade om sin gamle skollärare Lars Enerling som gav ut romaner både hos Bonniers och på eget förlag:

– Är man det minsta bitter och förgrämd passar den här välskrivna deckaren utmärkt, konstaterade han om ”Uppdraget”, som utkom så sent som 1998.

Enerling kände Niklas Lindberg som i sin tur var bekant med Ivar Lo, vars ”Måna är död” har bakgrund vid Böle nära Gesunden i Östjämtland.

Underhållande knöt nu Birger Ekerlid ihop trådarna till en näverinbunden bok som Ivar Lo lämnat efter sig.

Kvällens clou blev Kjell Hoffmans medryckande redogörelse för hur Jesus på 1800-talet oförmodat dök upp i Frostviken och snart jobbade som snickare på Köpmangatan innan han slutligen avrättades på Öneberget.

Den dramatiska historien återges i en roman av den legendariske tidningsmannen och riksdagsledamoten Viktor Hugo Wikström, som Hoffman också gjorde en lustfylld rundmålning av.

Mötesledaren Magnus Ottelid konstaterade att det tycks vara proppfyllt av bra berättelser om länet och skrivande, så det är bara att hoppas att den allmänbildande serien fortsätter.