Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När barnen får skjuts har föräldrar fulla ansvaret

Åre mobila förskola AB skjutsar barnen på ideell basis. Händer det en olycka har föräldrarna som har fulla ansvaret för sina barn tills de tas emot i förskolan.

De som har barn på Åre mobila förskola slipper köra och lämna sina barn själva. I stället kan de sätta sina barn på turbussen mellan Järpen och Duved. Turbussen är helt gratis och erbjuds till alla föräldrar som har barn i förskolan med säte i Duved.

Trots att det är förskolechefen Kent Störzel som kör barnen ingår inte servicen i verksamheten. Den körs ideellt.

ÖP har tidigare skrivit att företagets ena buss, den vita som används som turbuss för att hämta barnen, har haft körförbud eftersom den inte har ombesiktigats. Bussens ena bromsslang bak måste lagas innan den kan få klara papper i besiktningen.

Enligt turlistan på Åre mobila förskolas hemsida gick turbussen vecka 19. Men enligt Camilla Störzel har inte den vita bussen använts alls under de senaste månaderna.

Vem ansvarar för barnen när de sitter på bussen?

– Det är föräldrarna som har det fulla ansvaret fram till att de kommer fram till förskolan, säger barn- och utbildningschefen Lottie Corrias Näslund.

Kommunens försäkring gäller inte på turbussen, den gäller från att barnen tagits emot i förskolan. Skolchefen jämför med hur det är när barnen körs av sina föräldrar till barnomsorgen. Det är inget som kommunen kan lägga sig i.

– Vi kollar inte föräldrarnas bilars status.