Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När en riksdagsledamot säger sig inte kunna klara sig själv i 72 timmar så säger det något om den sårbara maten

Artikel 2 av 5
Almedalsveckan 2016
Visa alla artiklar

Lattefieringen av det svenska just-in-timesamhället har ställt oss i ett skört och utsatt läge.

När Håkan Svenneling (V), riksdagsledamot, på ett seminarium om vår sårbara livsmedelsförsörjning under Almedalsveckan kan utbrista "Jag är inte redo att klara mig själv i 72 timmar, det tror jag inte många andra är heller" så säger det alldeles för mycket om vilken normen har blivit.

Det går naturligtvis att ironisera över en riksdagsledamot som inte ens klarar sig själv i tre dagar och om denne verkligen klarar av att stifta lagar och ta ansvar för Sverige då. Men låt oss lägga det åt sidan, sakfrågan är alldeles för allvarlig för att fastna i det lilla.

Det finns inga beredskapslager, det enda skafferi som finns är vad du har ordnat själv. Hemma. Hos dig.

Resten är på en väg, på väg till en butik nära dig. När stormigt väder gör att båtarna inte går till Gotland tar färskvarorna slut direkt i butikerna, det händer en handfull gånger per år för gotlänningarna, men resten av landet är vana att det alltid finns färskvaror.

På seminariet togs det upp att två av tre svenskar litar på stat och kommun löser försörjningen vid kris idag. Optimismen saknar dock grund.

Om Sverige isoleras är hälften av våra livsmedel borta, även om våra transporter i Sverige fungerar. Men det blir ännu värre om importen av drivmedel och andra strategiska varor som konstgödsel inte kan importeras. Med en svensk handelsflotta som minskat med över 60 procent sedan 2001 och bara ett 15-tal svenskflaggade roro/ropax-fartyg kvar så ökar sårbarheten ytterligare.

Och som Therese Frisell på Livsmedelsverket konstaterade i panelsamtalet, har vi väl stängt igen en mjölkbonde så är det svårt att öppna igen. Det går att öka produktion där det finns verksamhet, men att starta något nytt är svårt. Bakom ett jordbruk ligger generationer av långsiktiga investeringar. Därför är också den akuta krisen för mjölkbönderna ett tufft slag mot vår livsmedelsförsörjningssäkerhet. Blodflödet måste stoppas, men den som hoppas på en snabb lösning från regeringen lär få vänta.

Den nationella livsmedelsstrategin är försenad, och även om Vänsterpartiets förhandlingsman Håkan Svenneling försökte hålla förväntningarna uppe så kom försvarsutskottets vice ordförande Åsa Lindestam (S) från Söderhamn med en hederssam uppriktighet om det hon kallade ett första försök: "Jag är inte så säker på att livsmedelsstrategin blir så bra."

Lindestam har helt rätt när det gäller behovet att tänka utanför boxen för att lösa problemen, och att vi alla måste göra det. Lindestam tog upp exemplet hemkommunen Söderhamn, som tillsammans med Bollnäs och Ovanåker gått samman för att upphandla närodlat till kommunala tillagningskök.

Seminariet väckte också uppmärksamhet i sociala medier där förslagen utanför boxen, som Lindestam efterfrågade, haglade:

¤ Gör jordbruken till krigsföretag, som gör det möjligt att krigsplacera personal och materiel, som drivmedel, i händelse av kris.

¤ Säkerställ elförsörjningen till djurhållningen.

¤ Civilpliktsplacera elever med genomgången naturbruksutbildning i jordbruksproduktion.

¤ Konsumenter måste sträva att köpa mindre importerat ur ett sårbarhetsperspektiv.

¤ Förvandla omställningsbidrag för att ställa produktionsytor i beredskap, så att en vall snabbt kan plöjas upp.

Och medvetenheten ökar att svenska livsmedel är en viktig fråga. Inrikesminister Anders Ygeman har efterlyst ökad självförsörjningsgrad. Med totalförsvarsplaneringen blir det tydligare att frågorna hänger ihop och att det måste lösas som en helhet.

Frågan om livsmedelsförsörjning kan inte vara en fråga för bönderna, det är inte ens heller en konsumentfråga, det är ytterst en medborgarfråga. Och vi kan lösa det här, tillsammans. Håkan Svenneling (V), och alla andra, kan se till att man klarar sig själv i 72 timmar.

Det är i alla fall en början.

Intresserad av beredskap och prepping? Missa inte succén Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

# 13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial -inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar