Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När familjen växer

Annons

– Gör inte ständigt saker tillsammans – det är positivt att dela på sig som föräldrar, säger distriktssköterskan Ingegärd Reboia.

Mammas mage växer – vad är det som händer?

– Att prata med en treåring om bebisen som ska komma, och förklara så gott det går, är ett sätt att få ett barn att vänja sig vid tanken.

att ta in informationen. En lillebror eller lillasyster, som inte finns än, är abstrakt.

Det säger distriktssköterskan Ingegärd Reboia, som möter familjer i sitt jobb på en barnavårdscentral i Stockholm.

– Att läsa saga och böcker om att få ett syskon är bra. Läs gärna samma historia många gånger. Det är en bra förberedelse.

Ett äldre barn kanske i stället tycker det är viktigt att få komma med till mödravårdscentralen och se bebisen i mammas mage.

vänjer” barnet vid en liten bebis är ju olika från fall till fall. Generellt är föräldrarna lite mer rutinerade och lugnare nu jämfört med när de fick sitt första barn, vilket underlättar, säger Ingegärd Reboia.

Att dela på sig som föräldrar är något hon rekommenderar.

– Det gäller att fördela gracerna. När släkt och vänner kommer för att titta på den lilla är det viktigt att inte bara fokusera på bebisen.

– En av föräldrarna kan också ”visa upp” bebisen utanför hemmet medan den andre är hemma med storasyskonet.

– Den idylliska bilden av ”den lilla kärnfamiljen” och att man ska göra allt tillsammans är så stark. Men det kan vara svårt att ständigt göra saker tillsammans. Och det äldre syskonet har ju helt andra behov än en liten nyfödd.

till två små barn kan det vara skönt att slippa kaoset. Exempelvis kan mamman och det större barnet göra något ihop. Just att ständigt vara tillsammans, som en familj, kan man lägga på en rimlig nivå, säger hon.

Använd också nätverket som avlastning. Att få in släkten och vännerna i familjen är något positivt också för det större barnet. Och på så vis kan föräldrarna få lite vila.

– Som trött förälder räcker man inte alltid till. Det är inget att ha dåligt samvete för. Det större syskonet tycker att det är roligt att vara med mormor och morfar eller någon annan det känner sig tryggt med. Att få allt fokus på sig är jättebra. Barn är så tacksamma för det, säger Ingegärd Reboia.

, av Tony Ross.

av Sören Olsson och Anders Jacobsson.

, av Maria Bosson och Jessica Lindholm.

, av Carin Wirsén och Stina Wirsén.

av Christine Cronsioe och Mimmi Tollerup Grkovic.