Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När fängelset kom till Sala …

Fängelset i Sala togs i bruk i augusti 2007. Människor i bygden gladdes över många nya ar

– Känslan hos dem som bodde, främst i närområdet, var nog att det skulle påverka. Det blev en otrygghetskänsla över att det skulle medföra en massa olägenheter. Men det tror jag inte att någon kan säga att det har blivit så, säger Sten Eriksson, närpolischef i Sala.

säkerhet-en på anstalten är så hög att det ska mycket till om det ska påverka.

Han berättar att etableringen av fängelset inte gav några extra polisiära resurser till Sala. Den lokala utredningsgruppen har ibland behövt förstärkning och då har man helt sonika lånat in utredare från Västerås.

– Jag tror att det är en inkörning, det är mycket när man öppnar nya enheter. Det var en topp här den första tiden men vi ser att det har börjat gå neråt, säger Sten Eriksson.

Vid frigivningar har polisen ibland sett en ökad närvaro av andra kriminella i staden, vänner till intagna som kommit för att hämta den som ska friges.

– Men det är en kort period och sedan försvinner de, säger Sten Eriksson.

Salberga är i dag landets största anstalt med 343 platser, varav 107 är häktesplatser. Om något skulle inträffa har Salapolisen nära till andra polisdistrikt. Till Västerås är det 4 mil och till Uppsala är det 7 mil.

– Om det skulle vara något så finns hjälpen nära. Vi har haft någon incident med en viss höjd beredskap, ibland händer det saker innanför där man behöver hjälp av polisen. Men det handlar om få tillfällen och ofta är det sådant som man hinner förbereda.

har haft i närområdet och från allmänheten har inte besannats. Inte till dags dato i alla fall, säger Sten Eriksson.

Han tror att det är mycket viktigt med information till allmänheten, att de som bor i området blir lyssnade på. Och han tycker att det sköttes bra i Sala.

– Det här är ändå verksamheter som måste finnas och jag tror att det som är viktigt är informationen, att man får komma till tals, att man upplever att man blir lyssnad på och att man får möjlighet att föra dialog.

Samtidigt som många människor upplevde en känsla av otrygghet så var glädjen också stor.

– Det har varit ett uppsving för kommunen, helt klart, säger Sten Eriksson.

Etableringen av Salberga har inneburit flera hundra nya jobb och inflyttning till staden och tidningen Sala Allehanda har bland annat rapporterat om stort intresse för att jobba på anstalten – 1 000 personer sökte jobb som kriminalvårdare, 150 av dem anställdes.