Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När förtroendet skjuts i sank

Förtroendet för LO-ordföranden Wanja Lundby Wedin är skjutet i sank. Hennes brist på agerande när det gäller förre AMF-direktören Christer Elmehagens 100 miljonersersättning i lön, bonus och pension, har retat gallfeber på rörelsens fotfolk. Extra illa är att LO-ordföranden påstår att hon grundlurats.

Annons

I 15 år har Wanja Lundby Wedin suttit i AMF:s styrelse. Hon har övervarat styrelsemöten, kunnat läsa i årsredovisningar och därmed haft full insyn i vilka beslut som fattats. AMF:s ordförande Göran Tunhammar vidimerar just detta och han svär sig inte fri från ansvar.

är däremot grundlurad. Hon känner inte igen besluten som ligger till grund för de enorma ersättningarna. Sällan har en styrelseledamot försökt skylla ifrån sig som LO-ordföranden nu gör. Hennes uppträdande i tv i går morse var så långt ifrån en ansvarstagande styrelseledamot man kan komma.

visa om besluten i AMF:s styrelse verkligen varit de rätta. Om styrelseledamöter har begripit vad de beslutat om, eller om tjänstemän eventuellt vilselett de förtroendevalda.

Alldeles oavsett vad undersökningarna ger vid handen så visar affären på vilken osund kultur som tillåtits frodas inom såväl näringslivets som inom de fackliga organisationernas väggar. Ingen tycks bättre än någon annan.

utfrågades i tv, så konstaterades att hon i nuläget faktiskt sitter i 24 olika styrelser. Bara det kan förstås ge problem att hålla reda på vad som händer inom de fögderier hon är satt att sköta.

företrädare tvingades efter liknande turer avgå för 15 år sedan. Stig Malm hade då varit med om att ge en BPA-direktör kraftiga dusörer.

Kanske är inte Wanja Lundby- Wedin där riktigt ännu, men nog är hon i dagsläget en belastning för LO. Därmed också för Socialdemokraterna, vars opinionsvindar knappast behövde denna ”affär” som extra barlast.

har fortfarande mycket att förklara när det gäller agerandet i AMF:s styrelse. Hon kan inte fortsätta skylla ifrån sig som hittills. Då retar hon bara gallfeber på ännu fler av LO:s gräsrötter, vilket ordföranden för Landsorganisationen definitivt inte har råd med.