Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När julen står för dörren är det dags att summera året

Julen står för dörren och 2013 börjar lida mot sitt slut. Snart är jag ett år äldre, kanske lite klokare också.

Pernilla Gunnarsdotter Persson, informatör och journalist i Tåsjö, som nu tänker äta hejdlöst mycket julgodis och önskar alla nära och kära en riktigt god jul.

Mycket har hänt under året, vissa saker att minnas med glädje. Andra att sopa under mattan och glömma bort.

Den mest fantastiska händelsen i mitt liv just det här året inföll i juni på Hembygdsgården i Kyrktåsjö när jag gifte mig. Det var också häftigt att vara en av Radio Jämtlands sommarpratare.

2013 började på en tisdag. Samma dag fick hembiträdena i Singapore laglig rätt till en ledig dag per vecka. Vilken drömstart.

Under året har vi i Sverige fått uppleva hästköttsskandaler och i Ryssland exploderade en meteorit över Tjeljabinsk. Boston Marathon utsattes för ett terrorattentat och i Stockholm skedde ett fem dagar långt upplopp då hundratalet bilar brändes första natten. Senare besökte USA:s president staden och Sverige fick sin första kvinnliga biskop någonsin. I november drog tyfonen Haiyan in över Filippinerna och på Nobeldagen begravdes Nelson Mandela – en stor ledare som hyllades av människor över hela världen under sin färd till sista vilan.

Ja, 2013 har varit ett händelserikt år.

På hemmaplan finns stormen Hilde i färskt minne och nu senast Ivar. Hilde förvandlade stora skogspartier till plockepinn och kallades i Frostviken den värsta stormen i mannaminne. Vi minns att frågan kring gruvbrytning i Stekenjokk aktualiserades igen och det tråkiga beskedet att Opus Capita flyttar sin verksamhet från Strömsund till Frösön och många mister sina arbeten. Bland mycket, mycket annat.

Pernilla Gunnarsdotter Persson