Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När konst blir friskvård

Vattnet porlar stilla när de 102 karparna rör sig runt, runt.

Den lätt krusade vattenytan speglas mot den stora fondväggen i botten av det stora rummet på Färgfabriken Norr.

Yogaläraren Jeannette Trebbin leder varsamt tiotalet friskvårdskonsulenter inom Landstinget, som samlats för en meditation i denna ovanliga miljö.

– Det är en fantastisk lokal för just avslappning och meditation. Jag kan tycka det är synd att vi inte kommit på den här idén tidigare, nu när utställningen snart stänger, säger Marie Andersson på Färgfabriken, som tog initiativet till att bjuda in yogalärarna Jeannette och Katarina Owén.

Jeannette har anpassat sitt pass till lokalen och det stillsamma rummet och utgår från rörelsemeditationer av zenbuddistmunken Thich Nhat Hahn.

– Meditation handlar mycket om att binda medvetandet vid något så att tankarna kan lugna ner sig.

– En skidlöpare eller simmare som fokuserar på stavtagen eller armrörelserna kan stänga ute allt annat och uppnår då samma effekt.

– Simning och längdåkning ger utmärkta tillfällen för meditation, poängen är att stänga av stress och jobb genom att fokusera på att vara närvarande och på kroppens rörelser.

En av deltagarna noterar att det endast är kvinnor på kursen och någon påpekar att män kanske uppnår samma stillhet när de fiskar på isen eller vid bäcken. Här mediterar kvinnor vid fiskdammen.

Så fiskstim kanske har positiva effekter på både män och kvinnor – det gäller att rätt utnyttja tillfällena.

Utställningen ska förhoppningsvis ha räknat in 5 000 besökare så dags och då kommer också karparnas ägare upp från Skåne för att hämta hem de 102 leasade fiskarna.

Rättare sagt är de numera 101, eftersom en fisk oväntat dog:

– Men de andra mår bra, de har vuxit på sig och blivit så fina, berättar Marie Andersson.