Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När kriget var helt nära

Motståndsmän avlyssnades av Säpo. Svenska soldater låg gömda i skyttevärn eller nedgrävda i berget.

För bara några decennier sedan var Sverige ytterst nära att dras in i det pågående världskrig som skördade miljontals offer.

Den här veckan släpper mångårige radiojournalisten Örjan Sedin boken "Krigsår" tillsammans med norske kollegan Arnt Tore Andersen, med mångårig erfarenhet från Adresseavisen i Trondheim.

Själv har Örjan jobbat flera decennier på Radio Jämtland, med ett ständigt ökande intresse för krigsåren och länet.

– Det märkliga är att det finns påfallande lite skrivet om hur världskriget påverkade länet. Så det känns viktigt att fylla åtminstone en del av de luckorna, säger han.

Boken är resultatet av ett interregprojekt kring två stora försvarsanläggningar på varsin sida om gränsen - Austrått och Klintaberg.

Men båda författarna passar även på att berätta om andra dramatiska skeenden. Örjan köpte redan på 70-talet ett hus I Gunnarvattnet i Hotagen och kom snart att höra talas om den svenska anläggningen Klintaberg i Valsjöbyn.

Byggd 1943-44 rymmer den 215 personer i två stora bergrum, ett 20-tal mindre skyddsrum och diverse skyttevärn och förbindelsegångar.

Örjan Sedin driver den förening som numera övertagit anläggningen och har dagliga visningar sommartid.

Austrått är ett norskt fort som anlades av de tyska ockupanterna 1943 på ett strategiskt berg vid inloppet till Trondheimsfjorden, 35 kilometer väster om staden.

Anläggningen kröns av ett enormt kanontorn med tre eldrör, som ursprungligen satt på slagskeppet Gneisenau, som bombades sönder och samman av allierat flyg 1942 när det låg för ankar i Kiel.

Skeppet gick inte att laga, men kanontornen flyttades till Holland, Danmark och Norge, enbart det senare finns kvar i dag och är numera en turistattraktion.

Andersen berättar om den bakgrunden, men även om norske samarbetsmannen Henry Rinnan, som jagade och torterade norska patrioter i Trondheim och avrättades efter krigsslutet.

En av de svenskar om kom i kontakt med Rinnan var provinsialläkaren David Hummel i Gäddede, som hade en central roll för att hjälpa norska motståndsmän, något som Örjan Sedin berättar om.

Här finns också dramatiken då samtliga invandare i norska byn Linnäset flydde över till Valsjöbyn sedan tyskarna insett att där pågick tyskfientliga aktiviteter.

Vidare berättar han om LT-journalisten Paul Björk, som regelbundet skjutsade norska motståndsmän till och från gränsen och som övervakades av Säpo och även satt anhållen vid något tillfälle.

– Det finns många dramatiska historier som bör berättas. Själv hoppas jag kunna skriva en bok om när Karin Blixens man flyttade ett helt fältsjukhus via Sverige och in i Norge sommaren 1940.

– Jag gick i pension tidigare i år och har mer tid att forska i den här perioden, skrattar Örjan.