Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När närvården inte fungerar

Närvården är den viktigaste vården. Den som kan ges snabbt, kanske redan i förebyggande syfte och på en plats hyfsat nära dig. När närvården inte fungerar, då är det istället nära till oro, kostnader och längre till god vård. Det fattar ju alla, men kanske ändå inte. I Östersund står, som ÖP tidigare rapporterat om, ungefär varannan läkartjänst tom på hälsocentralerna.

Nu är det bråttom att göra något åt situationen, larmar läkarförbundet i Jämtlands län. Och det är det, förstås. Sämre vård ska ingen behöva utsättas för. Särskilt inte bara för att man råkar bo på landsbygden.

Läkarbrist råder i hela landet. Och det är inte lätt att rekrytera till primärvården på landsbygden. Inte heller mindre städer med omgivningar, är tydligen särskilt lockande. Inte dimper det ner distriktsläkare av sig självt, som Sara Sehlstedt, ordförande för Jämtlands läns läkarförening, uttrycker det. Och det har hon ju alldeles rätt i. Dessutom, om det nu mot förmodan, skulle dimpa ner någon eller helst några distriktsläkare, behöver de ju också stöd och vägledning för att komma igång ordentligt.

Nu måste landstinget börja tänka till ordentligt för att få fler läkare till närvården. Stafettläkarstoppet var ju ingen särskilt genomtänkt idé, och även om stoppet nu har mildrats, och en utfasning ska ske under två år, visar det på att landstinget måste tänka först och handla sedan. Och inte nog med det. De kloka och välgrundade besluten måste komma snabbt. Att vara landstingspolitiker måste vara minst lika tufft som för de patienter som väntar på en god vård.

Det kan handla om att anställa färdigutbildade specialister, men det har hittills visat sig svårt, för hälsocentralerna är inte tillräckliga utmaningar för dem. Man anställa ST-läkare som får göra sin specialistutbildning inom landstinget eller rekrytera utländska läkare. Men räkna med att det tar tid att få det hela att fungera bra och som det ska: en nära vård för alla.