Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När ska det kännas att man är gammal?

Nyligen hemkommen från VM i styrkelyft är han åter i sporthallens källare för att träna. 68-årige Kari Mattila är ett levande bevis på att kroppen kan bygga styrka efter man fyllt 60.

– Det har de forskat på att man kan. Jag är helt övertygad att det fungerar, säger han.

I Östersunds Atletklubbs lokal gratuleras Kari Mattila av sina klubbkamrater när han kommer för att träna efter styrkelyfts-VM i USA för veteraner som nyligen avgjordes i Florida. I sin åldersklass tog han fjärde plats med totalresultatet 582,5 kilo.

– Men jag är van att prestera bättre, jag har fått problem med njursten, det kan ha påverkat, säger han.

Många framgångar har det blivit under årens lopp i både SM, NM, EM och VM . Det han värderar mest är VM i Sydafrika 2005 då han bland annat tog hem totalguldet i styrkelyft. Att ta det lugnt efter pensionen är inte något för den meriterade styrkelyftaren. Sex nätter i veckan kör han ut tidningar. Arbetspassen börjar halv ett och slutar runt sju på morgonen. Sedan blir det lite sömn innan träningen tar vid. Fem pass i veckan brukar det bli. I 26 år har han tränat och tävlat i styrkelyft och några planer på att sluta finns inte.

– Det lär nog dröja, inte så länge jag är någorlunda frisk. Det finns inget bättre, det är rena hälsan att träna styrkelyft, utan tvekan, säger han.

Och det här med att bli gammal är något han tar med ro.

– Ibland funderar man, när ska det kännas att man är gammal, för det känns aldrig så. Nu är jag nästan 70 år själv, men det går inte att relatera till en 70-åring i mina egna tankar, säger han.

Och att lyfta dessa vikter i en ålder av närmare 70, får en vältränad 20-årig klubbkamrat att höja på ögonbrynen och fälla kommentaren:

"Om jag är hälften så stark som Mattila när jag är lika gammal, är jag mycket nöjd"

Artikeln kommer från 100 % senior.