Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När ska ni satsa på fotbollen?

Jag skrev i december en debattartikel i ämnet konstgräs, där jag efterfrågade kommunens julklapp till fotbollen. Ingen från kommunen har svarat.

Annons

Den 22 januari lämnade jag in ett medborgarförslag i ämnet konstgräs och har ännu inte fått någon som helst reaktion.

Vid Idrottsforum 26 februari aktualiserade jag åter konstgräsfrågan, eller snarare tränings- och tävlingsförutsättningar för i första hand Östersunds kommuns ungdomsfotboll. Mitt inlägg besvarades med tystnad från de närvarande politikerna.

Nu vill jag än en gång fråga, och denna gång ser jag gärna att de olika politiska partierna svarar: Är ni beredda att förbättra främst träningsmöjligheter för ungdomsfotboll i kommunen genom att investera i ett antal konstgräsplaner?

Jag vill förmedla lite jämförande underlag men först starkt understryka att jag applåderar den nya arenan som tagits i bruk. Vilket lyft för ishockeyn att efter alla dessa år få lämna provisoriet Z-hallen.

Det finns 1 500–1 700 barn- och ungdomar i åldrarna 6–16 år som tränar och spelar fotboll i kommunen. I detta antal ingår inte de hundratal som varje sommar deltar i olika fotbollsskolor.

Det är lika många tjejer som killar som spelar fotboll, fotbollen är 100-procentigt jämställd.

Kommunen erbjuder i första hand gräsytor på sportfältet i Odensala. Detta sportfält är tillgängligt tre och en halv månad. Övrig tid ska fotbollsträning bedrivas i ÖP-hallen eller i små gymnastiksalar.

I ÖP-hallen kan ett P15- eller F15-lag få träningsmöjligheter en timme per vecka, och då som mest disponera två tredjedelar av hallen. Detta gäller under minst sju månader av året.

Ungdomar inom ishockeyn har tillgång till is från slutet av juli till och med april.

Investering för den nya arenan uppgår till cirka 1 miljon kronor per ungdom, beräknat på cirka 200 miljoner för själva hockeydelen.

Även jag inser att motsvarande investering (cirka 1,5 miljarder) för fotbollen är helt orimlig. Om vi i stället säger att investeringen per ungdom är en tjugondel av hockeyinvesteringen, 50 000 kronor per ungdom, kan vi investera i konstgräs för 75 miljoner. Denna investering innebär 8–10 nya konstgräsplaner.

Med denna lilla räkneoperation som underlag vill jag upprepa: Hur vill de politiska partierna agera för att förbättra tävlings- och träningsmöjligheter för den i särklass största lagsporten?

Bengt Bengtsson, ledare inom Ope IF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel