Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När skammen var total

Skammen var total. Minstingen i familjen hade fått ett hål i tanden.

Tandläkarens dom kändes tung. Jag och min man försökte hitta förklaringar. Tanden hade ju faktiskt skadad emalj från start. De hade ju faktiskt sagt att det lätt kunde bli hål i den. Men ingenting hjälpte. En brun prick i 4-åringens tand var ett faktum och nu skulle de burra och svirra i den. Vi riskerade att ge honom tandläkarskräck för resten av livet.

Det ÄR ett evighetsgöra att ta hand om sina och barnens tänder. Öppna munnen! Säg A! Säg I! Nu ska vi borsta dina tänder så du inte får tandtroll. Hoten är många och hemska. Bolibompas programledare hjälper till att påminna varje morgon och borstar sina tänder solidariskt i teverutan. De få gånger jag slappnar av lite och slarvborstar barnens tänder får jag dåligt samvete.

Att ha fina vita tänder sänder ut en signal om god hälsa och välstånd och ett av skälen är att det kostar multum att gå till tandläkaren. Ett ynka tandläkarbesök kan sätta djupa sina spår i plånboken.

Mörka, skadade och smutsiga tänder för tankarna till fattigdom och drogmissbrukare. Men i dag räcker det inte bara med fräscha rena tänder. Du ska stoltsera med en jämn och perfekt tandrad också och många väljer att bleka sina tänder för att få till det perfekta Colgateleendet. Kändisar med charmig glugg i tandraden är sällsynta nu förtiden – tyvärr. Jag saknar särskilt Zlatans charmiga leende.

Att ha rena tänder har alltid varit extremt viktigt för mig. Skräcken är att drabbas av tandlossning. Jag är lite väl ivrig att putsa mina tänder. Tandborsten får gärna komma fram tre gånger per dag och utan att vilja göra reklam för någon särskild tandtråd så måste jag säga att den dubbelsidiga tandtråden revolutionerat mitt tandliv. Jag älskar den så mycket att min tandhygienist får påminna mig om att det räcker med tandtråd en gång dagligen.

Jag läste om det allra senaste skönhetsknepet för tänderna, oil pulling. Du ska tydligen skölja med en olja som löser alla problem. Tandlossning och risig andedräkt blir ett minne blott om du använder den flera hundra år gamla ayurvedametoden. Tydligen var det så människor gjorde före tandborstarnas tid. Hur som helst ska den här oljan rena din mun från gift och annan smuts.

Som alltid är det kändisarna som hittar först till de nya heta metoderna. Och vi vanligt folk vill förstås också ha lika bländande vita tänder som Brad Pitt och Angelina Jolie. Vi glömmer dock bort att de förmodligen bytt ut varenda gadd i sin käft och säkert opererat sig till sitt leende.

Min envetna kamp mot tandtrollen går vidare. Nu mer än någonsin. Tandläkaren ska inte få komma med fler besked om hål. Det enda giltiga skälet för att slippa borsta tänderna i det här huset är att du är mer eller mindre medvetslös och inte orkar öppna munnen.