Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När skratten sticker hål på fördomarna

Skratt har alltid varit ett effektivt medel för att irritera makthavare eller politiska motståndare.

Magnus Betnér och Soran Ismail ger oss stenhårt politisk argumentation så att publiken skriker av skratt under "En skam för Sverige".

Just det har Betnér kallats av sina motståndare på högerkanten och det är knappast någon överraskning när båda ägnar stor kraft åt att nagelfara Sverigedemokraternas göranden och låtanden.

Ismail råkade bli huvudperson i den omtalade järnrörshistorien och lyckas fortfarande klämma ur en rad smarta poänger ur denna fyra år gamla händelse.

Bara att höra honom berätta hur han fick beskriva händelsen för en kanadensisk journalist ger ett perspektiv som plötsligt naglar fast det politiska läget i dagens Sverige i allt sitt absurda obehag.

Soran är mer "politisk" än Betnér, står bara rätt upp och ner och är ändå rolig mitt i sitt allvar - "de trodde jag var Babben..."

Betnér öser på med mer vardagliga skämt om fördomar, kändishysteri, dieter, han har yvigare rörelser och är mer av klassisk ståuppare om än knivskarp.

Båda tar tydligt avstånd från tårtningen av SD-ledaren, han ska bemötas med argument, inte med våld, möjligen med spydigheter och elakheter.

De kör varsin mer än timslång ståupp och det är lika glädjande som fascinerande att två hårdslående komiker kan sälja ut två fullsatta teatersalonger med denna sorts föreställning.

Visst skojar de lite om varandra också, om sex och könsroller, men i huvudsak pratar de allvar och får sin publik att gapskratta. Det är skickligt och känns uppmuntrande.

Jag kan avstå många ordvitsande pratmakare i genren, men Betnér och Ismail känns angelägna på riktigt.

Och om du inte hann köpa biljetter till lördagen så ger de en extra föreställning i Östersund 27 april.

-------------------------------

RECENSION: "En skam för Sverige"

Magnus Betnér och Soran Ismail - Storsjöteatern, lördag

Betyg: 4