Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När små barn blir riktigt arga

My Blomqvist (Lena Petersson, illustration)
Snårpan och argkudden
Barnens förlag
Problemlösande

Att vara tre år gammal och ARG är inte alltid lätt.

Det skulle i alla fall min lille son gärna skriva under på.

Varje morgon måste han sätta på sig sin vinteroverall när han ska till dagis.

Den är jättefin, bedyrar alla vi andra i familjen, men han håller inte med.

Och hur han än stampar och hoppar av ilska slipper han inte detta förhatliga plagg, för vi vuxna vet ju att han måste ha det på sig för att inte frysa.

Så varje morgon tvingas han, om än under vilda protester, ge med sig och trumpet traska ut i kylan.

För att ha något att rikta sin ilska mot skulle han behöva en sådan argkudde som människomusen Snårpan inhandlar på marknaden vid ett besök i människovärlden.

I den andra boken om denna nyfikna och kloka musflicka är nämligen hennes vän Lille B ledsen, då han tycker att föräldrarna bara bryr sig om hans lillasyster.

Det går så långt att han önskar att hon inte fanns:

”Det menar du egentligen inte, säger Snårpan. Det blir helt tyst i rummet. Nej, det gör jag inte, säger Lille B och skäms lite över att han sa det. Men jag är bara så ledsen. Och jättearg”.

Det är egentligen här Lille B:s problem ligger.

Han säger att han är arg, men det märks inte på honom.

Med hjälp av en argkudde och av den argsinta Hum-Humlan lyckas Snårpan slutligen få Lille B att ilskna till så det märks.

Efteråt mår han bra, och inser att han faktiskt älskar sin lillasyster, och vet att han är älskad av mamma och pappa.

Riktigt så här enkelt kanske det inte är i verkligheten, men bokens tema är viktigt för små barn.

Man måste få visa sin ilska om man är arg, i stället för att bära den inom sig och gå omkring med småont i magen, som Lille B gör i början av boken.

Och för dem som i likhet med min son visar ilska, men inte har hittat något bra objekt att låta den gå ut över, kan nog en argkudde bli en bra julklapp.

Att sedan Snårpan och argkudden känns överdrivet problemlösande och glättig är nog mer något vi vuxna kan haka upp oss på.

PS. För den som inte vet vad en argkudde är kan jag berätta att det är en kudde som tål att hoppas på, bitas i och kastas i marken. Kort sagt, en kudde att göra vad man vill med. DS.