Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När snön bygger broar

En man i 50-årsåldern står på ett par skidor för första gången i sitt liv.

Han faller handlöst till marken minst fem gånger på en sträcka av 30 meter. Tjurigt reser han sig och fortsätter. Skräck, men också målmedvetenhet, lyser ur hans ögon.

Det är mörkt, och kylslaget, och perfekt skidföre på Grytans läger den här måndagskvällen.

Ett 30-tal syriska asylsökande har fått besök av föreningen "Hej Främling" som packar ur sina bilar och radar upp skidparen längs lägergatan.

Det är härligt att se, där i den tregradiga kylan under lägergatans lyktor. Mycket skratt och stoj, och med stort intresse väljer de blivande skidåkarna bland olika skidkläder.

– Förra gången åkte de i tunna jackor och jeans, den här gången har vi med oss rejäla vinterkläder som de får låna, säger Emma Arnesson, från Hej Främling.

Simon Jaktlund och Linnéa Andersson Damberg tänder marschaller längs de tillfälliga banorna genom lägret.

Några har redan klätt sig och fått på sig skidorna, andra står i kö för att få låna varandras skidpjäxor och vinterkläder.

En av dem är Yahia Khaddam. Hans glada nuna sticker upp ur en blå dunjacka när han ropar:

– Fint väder!

– Bra svenska! ropar jag tillbaka.

Han ler ännu mer.

Plötsligt kommer Ahmad Subh flygande likt en projektil genom luften på sina skidor och dammar rätt in i matsalsväggen.

– Hur gick det!? ropar någon av ledarna oroligt.

Ahmad reser sig upp och ler.

– Very good, säger han.

De andra skrattar då åt honom. Och så ger han sig iväg på en ny runda. Nästa gång går det bättre, han har lärt sig att bromsa genom att ploga med skidorna. Det går framåt.

De kämpar vidare, ramlar, står på öronen, faller handlöst ner i den vita, mjuka snön. Först lite räddhågsna, men allt djärvare.

Lille Rabih Abu Rashed är redan fullfjädrad, åker skidor som hade han aldrig gjort annat. Han har tränat på egen hand varje dag sedan förra veckan.

Han älskar, precis som alla andra barn, snön och leken på snön. Skidor, snowracer, pulka, han testar allt. Skrattande, glädjefullt.

– Han behöver skratta, känna glädje, och inta bara sitta i lägret och grubbla, säger någon.

– Det är kul, säger han och ställer upp för fotografering med marschallerna i bakgrunden.

Snön har kommit till Grytan. Snön bygger broar mellan folk.

– Inte så dumt med snö, Emma!

– Nej, det är så otroligt härligt att få uppleva den här glädjen och lekfullheten. Nu jobbar vi för att få i gång slalombacken i Brunflo, då ska vi hjälpas åt att skjutsa dem dit.

En man i rödgula skidkläder kommer fram och säger:

– Emma is fantastic!

– We will see you happy, svarar hon.