Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nära döden ifjol nu en vinnare igen

I fjol var islandshästen Sproti nära döden. Länge stod han sjuk på Ultuna inför undrande veterinärer. I går var han åter i tävling och vann SM direkt.

Ibland kan verkligheten bjuda på riktiga solskenshistorier. Berättelsen om världsmästarhästen Sproti och hans ägare och ryttare Gudmundur Einarsson från Valne, är en sådan.

På väg mot en storinternationell tävling i Berlin i juli 2013 blev han plötsligt sjuk. Då hade ekipaget veckan innan vunnit sitt 19:e SM-tecken. Men glädjen över det förbyttes snabbt till en situation mellan hopp och förtvivlan sedan hästen togs in på Ultuna. Där ställdes diagnosen inflammation i tarmväggarna, med oviss utgång.

– Han överlevde mot alla odds. Konstaterades även frisk, men det var ett hårigt skelett som kom hem i transporten, minns Gudmundur Einarsson.

Efter lugn träning i flera månader byggdes dock hästen upp igen och på torsdagen startade han i SM på Wången i klassen stilpass – en disciplin som Sproti, 17 år dominerat stort i både Sverige, Norden och Världen, (VM Guld 2009).

Fast comebacken på hemmaplan i årets SM för islandshästar kändes oviss. Einarsson visste inte riktigt var han hade sin fyrbente polare.

Fast han behövde inte oroa sig. Ekipaget vann. De slog regerande nordiska mästaren Jessica Rydin på hästen Jorik och gjorde det klart.

Triumfen var emotionell. Det märkes när Einarsson redan efter första heatet av två gav sin skyddsling ömhetsbetygelser.

SM:s första dag av fyra handlade annars mycket om kval. Jack Eriksson,15 år från Kälarne, firade stora triumfer på sin häst Kolskeggur. Han kvalade in sig själv och hästen till två A-finaler som avgörs lördag-söndag.

Totalt deltar 160 ekipage i veckoslutets SM-tävlingar.