Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nära full pott för Beethovens nia

Symfoni nr 9 av Beethoven

Med Östersunds Orkesterförening & Namdal Symfoniorkester, Oratoriekören, Motettkören och korister från Nord-Tröndelag. Solister: Sölvi Vik Braekkan, Maria Stattin, Jan Löfgren och Anders Larsson.

Stora kyrkan

Betyg: 4

Att inte kyrkan rämnade! Orkestern, kören och solisterna gav järnet och fick takkronorna att svaja i den glädjefyllda fjärde satsen av Beethovens Symfoni nr 9 i går i Stora kyrkan. Ett framförande som möttes av rop, ovationer och applåder som aldrig ville ta slut. Publiken i den absolut fullproppade kyrkan reste sig som en man när det mäktiga framförandet var slut. Ett framförande som skulle fått betyg 5 om inte efterklangen i kyrkan förtagit och rört ihop stämmorna i många passager. Upplevelsen av musiken var ändå hänförande. Oförvägne dirigenten Niklas Strandberg gestaltade verket väl sammanhållet med mjuk järnhand. Genomgående med vinande spänst och flykt. Kryddat med orkestral tyngd och briljans. Hur länge blir Strandberg kvar som kyrkans organist nu när han fått smak som symfonisk dirigent?

Den svensk-norska orkestern med medlemmar i Östersunds Orkesterförening och Namdal Symfoniorkester kändes väl samtränade. I den första satsen förmedlade orkestern Sturm und Drang med upprört bråkande stämmor och berörande lågmälda partier. Piskrapp-sekvenser och sugande suckar. Härlig var linjen också i den livliga andra satsen även om mycket av de snabba stämmorna drunknade i akustiken. Något tappade orkestern laddning i det vackra adagiot i sats 3.

Avslutningen med den stora kören i Schillers ode An die Freude bjöd på både koral och karneval. En tolkning där sakral resning och glädjerusig festyra blandades. Kraft och energi både i kören och i solistkvartetten. Härligt intro av mäktige basen Anders Larsson vars tordönstämma fick kyrkan att lystra. Ett framförande av Beethovens nia där undertecknad särskilt berördes av de två första satserna.