Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nära värmerekord i soliga juli

Hoting var bara 0,2 grader i medeltemperatur från att slå alla tiders julirekord för Jämtlands län.

– 19,2 grader i dygnsmedeltemperatur är den näst högsta sedan vi började mäta, säger meteorologen Alexandra Ohlsson vid i Norrköping.

Det var 5,2 grader varmare än normalt i Hoting i juli.

– Man kan lugnt påstå att vi har en varm sommar.

För 89 år sedan, i juli 1925, hade Gåxsjö nordväst om Hammerdal 19,4 grader i dygnsmedeltemperatur.

Allra varmast vid ett tillfälle under en dag månaden var det i Sveg som 31 juli hade 31,3 grader varmt. Men varmast i landet var det fem dagar före det i Hökmarksberget i Västerbotten, med 33,9 grader.

Denna toppnotering för årets sommar varade dock bara i drygt en vecka. Söndag 3 augusti uppmätte SMHI 34 grader i Härsnäs i Östergötland.

34,0 grader är också det officiella värmerekordet för Jämtlands län. Det sattes 30 juni 1947 i Bölestrand i Östjämtland.

Det är Rösta i Ås som har länets julirekord på 33,2 grader från 1933.

Säkert har enskilda länsbor noterat högre temperaturer än så för juli år, kanske upp mot svenska rekordet 38,0 grader från Ulltuna i Uppland 9 juli 1933 och Målilla i Småland 29 juni 1947.

Men till exempel kan kvardröjande värme från husväggar eller het asfalt påverka termometern. SMHI mäter temperaturen inne i värmeneutrala, vita, skåp två meter ovan mark, som i det här fallet ska vara en gräsmatta.

Det skiljer även rejält mellan SMH:s väderstationer, till exempel var den högsta dagstemperaturen som uppmättes på Frösön inne på Frösö Parkområdet "bara 27,9" grader under juli.

Det är denna Frösöstation som omnämns "Östersund" när vädret presenteras i radio, teve och tidningar, och ofta rapporteras jämförelsevis låga temperaturer.

Juli hade också rekordmånga soltimmar. Flest var det i Umeå med 407 före bland annat Stockholm med 392 och Borlänge med 390.

I Storlien var det 370 soltimmar. Det är det mesta som uppmätts i länet sedan 1957 då solmätningarna startade. I Östersund, som hade det förra länsrekordet på 336 soltimmar 1994, sken solen under 315 timmar.

De närmaste dagarna blir det fortsatt varmare än normalt, även om regnskurar och åskregn tillfälligt kyler.

– Men efterhand kommer det in svalare luft, säger meteorologen Alexandra Ohlsson.