Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nära värmerekord i soliga juli

Hoting var bara 0,2 grader i medeltemperatur från att slå alla tiders julirekord för Jämtlands län.

Annons

– 19,2 grader i dygnsmedeltemperatur är den näst högsta sedan vi började mäta, säger meteorologen Alexandra Ohlsson vid i Norrköping.

Det var 5,2 grader varmare än normalt i Hoting i juli.

– Man kan lugnt påstå att vi har en varm sommar.

För 89 år sedan, i juli 1925, hade Gåxsjö nordväst om Hammerdal 19,4 grader i dygnsmedeltemperatur.

Allra varmast vid ett tillfälle under en dag månaden var det i Sveg som 31 juli hade 31,3 grader varmt. Men varmast i landet var det fem dagar före det i Hökmarksberget i Västerbotten, med 33,9 grader.

Denna toppnotering för årets sommar varade dock bara i drygt en vecka. Söndag 3 augusti uppmätte SMHI 34 grader i Härsnäs i Östergötland.

34,0 grader är också det officiella värmerekordet för Jämtlands län. Det sattes 30 juni 1947 i Bölestrand i Östjämtland.

Det är Rösta i Ås som har länets julirekord på 33,2 grader från 1933.

Säkert har enskilda länsbor noterat högre temperaturer än så för juli år, kanske upp mot svenska rekordet 38,0 grader från Ulltuna i Uppland 9 juli 1933 och Målilla i Småland 29 juni 1947.

Men till exempel kan kvardröjande värme från husväggar eller het asfalt påverka termometern. SMHI mäter temperaturen inne i värmeneutrala, vita, skåp två meter ovan mark, som i det här fallet ska vara en gräsmatta.

Det skiljer även rejält mellan SMH:s väderstationer, till exempel var den högsta dagstemperaturen som uppmättes på Frösön inne på Frösö Parkområdet "bara 27,9" grader under juli.

Det är denna Frösöstation som omnämns "Östersund" när vädret presenteras i radio, teve och tidningar, och ofta rapporteras jämförelsevis låga temperaturer.

Juli hade också rekordmånga soltimmar. Flest var det i Umeå med 407 före bland annat Stockholm med 392 och Borlänge med 390.

I Storlien var det 370 soltimmar. Det är det mesta som uppmätts i länet sedan 1957 då solmätningarna startade. I Östersund, som hade det förra länsrekordet på 336 soltimmar 1994, sken solen under 315 timmar.

De närmaste dagarna blir det fortsatt varmare än normalt, även om regnskurar och åskregn tillfälligt kyler.

– Men efterhand kommer det in svalare luft, säger meteorologen Alexandra Ohlsson.