Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åreprofilen Johanna Nygård: "Bergen är en plats för alla"

Efter nästan tio år i reklambranschen i Stockholm fick hon nog. En veckas semester per vinter blev för lite för att stilla skidsuget. Johanna Nygårds lösning var en säsong i Alperna och där föddes idén till en annorlunda resebyrå – Systrar i bergen.

Annons

Född i Umeå 1985, nio år i Stockholm och sedan nyår inflyttad Årebo.

– Jag har velat dra mig hit. För miljön, entreprenörsandan och att det ändå finns en länk till Stockholm där jag har ett stort nätverk som jag kan nyttja, säger Johanna Nygård.

Lägenheten i Stockholm har hon kvar tillsvidare, i och med halvtidsjobbet på en reklambyrå, men framöver blir det troligtvis mer distansjobb från Åre. Resten av dygnets timmar ägnar Johanna i princip åt sin stora företagssatsning Systrar i bergen som hon startade för ett och ett halvt år sedan.

Drömmen och affärsidéen var en resebyrå som arrangerade skidresor för tjejer och kvinnor i alla åldrar, oavsett åknivå. Ett segment sprunget ur ett behov som hon inte tyckte fanns på den svenska resemarknaden. Under flera egna skidresor upplevde hon ofta att det var få kvinnor på berget, att hon ofta var den enda tjejen med på resan. Nu vill hon vara med och förändra skidvärlden till att bli mer jämställd.

Johanna Nygård, grundare av outdoorresebyrån Systrar i bergen.

– Jag hittade tillbaka till min egen skidåkning för några år sedan, men jag hade ingen att åka med. När jag letade efter skidresor marknadsförde de sig ofta med tuffa attribut eller som familjeresor, jag kände att jag inte riktigt var det jag var ute efter.

Nu har hon skapat outdoorbyrån hon själv saknade. Och bakgrunden inom reklam och kommunikation lade grunden.

– Jag vet hur man paketerar saker och kommunicerar ut ett budskap, jag lägger stor vikt vid bildspråk och strukturerar hur jag kommunicerar ut i olika kanaler.

I vinter arrangerar hon fem resor, tre till Monterosa, en till Hemavan och en till Riksgränsen. Dessutom har hon flera mindre event med systerträffar och kurser. I Åre blir det till exempel morgonskidåkning på lördagar resten av februari och i juni arrangerar hon en resa hit.

– Då handlar det inte om att vara snabbast eller springa eller gå längst på fjället, utan att ta sig ut på fjället och med upplevelsen i fokus. Det kommer även bli yoga. Jag tycker det är en fin kombination och deltagarna som har semester att få tid att landa och varva ner. För mig handlar yoga om att vara i min kropp och yoga är ett bra sätt att vara mer, det låter klyschigt, men lycklig.

Med snart två månader i Åre summerar hon tiden hittills:

– När jag är här vill jag bara vara ledig, det tror jag är ett bra tecken, säger Johanna Nygård som nu är i Hemavan för att arrangera en av vinterns skidresor.

5 SNABBA Favoritårstid?– Vintern. Eller ännu bättre vårvintern!Hur ser en ledig dag ut?– Det har jag inte så ofta men jag vill vara utomhus, gärna åka skidor med några vänner. Jag vill röra på mig, det kan också vara att springa eller få en stund på yogamattan.Har du något smultronställe?– Det har jag inte riktigt hunnit hitta men det jag vill göra är att tura omkring här i vårvinter, det ser jag fram emot. Saknar du något i Åre?– Eftersom jag bott i Stockholm är jag van att ha nära till allt. Just nu känns det mest härligt, men kanske en klätterhall eller bio. Vad handlar Systrar i bergen om?– Det handlar om systerskap i bergen. Framförallt att tjejer och kvinnor leder som guider och instruktörer, därav systerskapet. Både kvinnor och män är välkomna på resorna, men det är utifrån ett kvinnligt villkor. Vi är till för alla och det handlar om semesteräventyr, upplevelser i bergen utan prestige och att hitta nya vänner. Fokus ligger på att ha det bra utan en massa krav.

Mer läsning

Annons