Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av de sista lanthandlarna finns i Ottsjö: ”Vi har inte en sådan här liten butik för att få mycket pengar”

/
  • Peter och Lena Naleppa har tagit över Ica Ottsjöbua efter Lenas pappa som drivit butiken sedan 1958, 1947 öppnade butiken.
  • Mitt i byn ligger lanthandeln, i bakgrunden skymtas Mittåkläppen till vänster och Ottfjället till höger.
  • Fräscha grönsaker och frukt, men Ottsjöbua har det mesta.

En extremt välsorterad butik med en servicenivå och gästvänlighet utöver det vanliga. Ica Ottsjöbua är en av de sista lanthandlarna.

Annons

Biltermometern visar -23 utanför Ottsjöbua. Jag ska åka långfärdsskridskor på Ottsjön men är en timme för tidig. Det är veckan efter nyår och januarilugnet har lagt sig över fjällbyn som ett stilla vintertäcke. Jag letar efter någonstans att dricka en kaffe och mataffären visar sig vara det enda stället som är öppet. Det plingar till när jag kliver in genom dörren och möts av en butik fylld till bredden, torrvaror och en stor grönsaks- och fruktdisk, men även gardiner, renskinn, leksaker, rutiga skjortor, fiskeutrustning, regnkläder, hjortronsylt och allt annat nödvändigt.

– Jag kan sätta på lite kaffe om du vill ha, säger Lena Naleppa snabbt.

Ica Ottsjöbua fungerar, likväl som de flesta andra kvarvarande lanthandlar, som en viktig samlingsplats och en inofficiell turistbyrå. Butiken är ombud för apotek och systembolag och här finns också skid- och vandringsguider att hämta, viktig för både turister och bofasta.

– Har man inte saker kan man ju ingenting sälja, säger Lena skämtsamt och berättar att en kund från Undersåker jämfört butiken med Ullared.

– Vi har det mesta för den som har hus eller fritidshus här, så de slipper åka någon annan stans att handla, fortsätter hon.

Ottsjöbua är det enda stället som är öppet året runt i byn.

– De som bor här ska också äta, säger Lena.

Kaffet har runnit ned och jag får en kopp. Servicen och gästvänligheten är hög.

– Vi brukar låna ut alla saker som vi har - skidor, ryggsäckar och annat, säger Lena med ett skratt och tillägger att jag kanske inte borde skriva det.

Lena och Peter Naleppa har nyligen tagit över butiken efter Lenas pappa som drivit den sedan 1958. Peter har jobbat där i 37 år. I januari är det lugnt i och öppettiderna kortare, men fortfarande öppet sju dagar i veckan.

– Nu har vi mer stängt, vi tycker inte att man bara ska jobba, man måste ju leva också. Det går att se det som en hobby, vi har inte en sådan här liten butik för att få mycket pengar. Det är en frihet att jobba för sig själv, man kan var flexibel och det blir väldigt personligt här, säger Lena.

Hur länge tänker ni driva Ottsjöbua?

– Så länge det finns kunder som handlar, säger Lena.

I byn finns det nu omkring 80 bofasta.

– Det ökar faktiskt lite, fanns det fler ställen att bo på skulle fler flytta hit. Det är många som jobbar med turism, säger Lena.

Innan snön kom ordentligt har det varit en fin skridskosäsong och många nya ansikten har letat sig till byn.

– När vintrarna blivit så konstiga med lite snö är det många som köpt skridskor och hittat hit för den saken, det är roligt, säger Lena.

Jag tackar för kaffet och även om temperaturen krupit ned till -25 så är jag varm i själen när jag lämnar en av våra sista lanthandlare.

Läs mer:

Gilla ÖP ÅRE på Facebook

Åre Gastronomy Week är igång – från "surdegsstund" till exklusiv middag i Kabinban

Vita renen ute till försäljning – ny ägare söks till anrika fjällstationen

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !

Mer läsning

Annons