Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund bäst i Sverige på att stödja nyföretagande

Östersunds näringslivskontor har fått ett rejält erkännande för sitt arbete med att främja nyföretagande.

Annons

På fredagen fick representanter från Östersunds kommun kliva upp på Älvsjömässans scen i Stockholm för att ta emot it-konsultföretaget Vismas pris som årets Svenska nyföretagarkommun.

Priset, tillsammans med en check på 100 000 kronor, får kommunen för det sätt som den har lyckats förvandla sig från en traditionstyngd regementsstad till ett modernt företagsnav med stark tillväxt inom handel och tjänstesektor.

– Det är jätteroligt och det här tycker jag att vi är värda. Inte bara vi på näringslivskontoret, utan alla vi som hjälps åt med näringslivsutveckling inom Östersunds kommun, säger Carina Ottefalk.

Sex svenska kommuner var nominerade till årets pris och juryns motivering till att Östersund sticker ut i det sammhanget är det samarbete som man har lyckats etablera med andra näringslivsaktörer inom sitt område. Som Peak Region, Almi, Nyföretagarcentrum och Mittuniversitetets Innovation.

– Vi har så begränsade resurser att vi blir tvugna att samarbeta och vi har lagt mycket arbete på att lägga pusslet där vi och andra aktörers arbeten kompletterar varandra istället för att överlappa, säger Carina Otterfalk.

I samband med prisutdelningen uttalar sig Vismas vd Daniel de Sousa vinnaren i ett pressmeddelande.

– Östersund har visat hur kommuner kan arbeta aktivt tillsammans med lokala entreprenörer för att fler nya företag ska blomstra och skapa jobb. Goda relationer mellan kommun och näringsliv är avgörande och gör också att orten inte blir beroende av en eller ett par stora arbetsgivare, säger han.

Här kan ni läsa juryns motivering i sin helhet:

”Jämtland är till stor del byggt av småföretag. En trend som nu är väl förankrad i residensstaden. Östersund har gjort enfantastisk resa från industri- och regementsstad till det moderna samhället medallt större andel verksamheter inom tjänster och handel.

Det här är en viktigutveckling som bidrar till ett mångfacetterat näringsliv där en ort inte står och faller med ett fåtal dominerande arbetsgivare. Eftersom det är i de småföretagen de nya jobben skapas är det viktigt att trenden fortsätter och attutvecklingen inte stannar av. Den allt snabbare digitaliseringen skapar godaförutsättningar för mångfald i näringslivet och bidrar samtidigt till enlivskraftig kommun.”

-

Läs också:

Guldgalankvällen 2016: Vi träffar årets vinnare

TV: Vi minglade med gäster och pristagare på Guldgalan – se sändningen här

Bildspel: Se alla bilder från Guldgalan 2016 här!

Guldregnet började på förmiddagen – här är alla Guldgalanvinnare som prisades på Storsjöteatern

Mer läsning

Annons