Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Näringslivet stöttar utbyggt museum

Jamtlis planer på att uppföra en norrländsk filial till Nationalmuseum i Östersund stöds av det lokala näringslivet.

Annons

Tankarna på ett "Nationalmuseum Norr" dök upp för några år sedan när Färgfabriken Norr i Östersund var på väg att gå i graven, samtidigt som Moderna Museet öppnade en filial i Malmö och det blev känt att Nationalmuseums fastighet i Stockholm är stängd till 2017 på grund av renoveringar.

Hösten 2010 fick därför museichefen Henrik Zipsane i uppdrag av sin styrelse att försöka finansiera och genomföra satsningen, som beräknas kosta runt 40 miljoner kronor och innebär en tillbyggnad på sammanlagt drygt 250 kvadrat, varav nedervåningen rymmer förråd och utställningsdelen placeras på övre plan.

Ett första förslag innebar att det lokala näringslivet står för en av de 40 miljonerna och att resten därmed betalas med svenska skattemedel och EU-medel. I somras menade dock landstingets oppositionsråd Christer Sivertsson (M) att landstinget och kommunerna i så fall skulle tvingas stå för en alltför stor andel av den totala summan.

Efter det har Zipsane haft flera träffar med företrädare för näringslivet och i förra veckan fick en större grupp en föredragning om planerna, sedan näringslivets insats ökats till nio miljoner kronor.

Och det föll i god jord:

– I början av hösten var jag lite missmodig, men efter mötet förra veckan är jag klart optimistisk. Vi fick tydliga signaler om att företagarna vill vara med och att man ser det här som en strategisk satsning som gynnar länet, säger Henrik Zipsane.

På måndagen träffade han kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth (M), som också är klart intresserad, och påtagligt påläst:

– Det här är mycket intressanta förslag, vi följer arbetet med stort intresse och har löpande kontakt med Nationalmuseum. Dessutom är det intressant att näringslivet är så positivt, sade hon till ÖP på måndagen.

Bland deltagarna på mötet med näringslivet fanns exempelvis byggherren Håkan Thorén och mångårige ordföranden för Persson Invest Gunnar Johansson:

– Visserligen gjordes inga konkreta utfästelser om pengar nu, men inställningen är klart positiv och jag tror alla som deltog inser vilken betydelse det här kan ha för regionen.

När projektet presenterades 2010 var visionen att Nationalmuseum Norr skulle stå klart redan 2014, nu siktar man på 2017, samma år som Nationalmuseum i Stockholm flyttar tillbaka till sina upprustade lokaler.

– Å ena sidan har jag lärt mig att förutsättningarna för sådana här projekt kan ändras snabbt, så jag tar inget för givet. Men just nu känns det väldigt positivt, säger Henrik Zipsane.

Om några veckor träffar han ledningen för både Östersunds kommun, landstinget och Regionförbundet för att åter gå igenom de ekonomiska förutsättningarna. Och nu kan han alltså berätta att näringslivet tycker att nio miljoner är en rimlig insats från deras sida.

Eller som en av företagarna spontant utbrast vid mötet med Zipsane:

– Det vore skamligt om vi inte kan stötta detta!