Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närodlad politik för närodlad mat

Annons

Länets åtta kommuner ska i dagarna handla upp mat till offentliga kök för barn, unga och gamla för de närmaste åren. Den här gången ställer vi tydliga krav på att kött, ägg och annat som serveras i våra kommuner kommer från djur som haft ett gott djurliv.

Grisarna ska ha haft halm eller annat "bökbart material" i sina boxar. Deras svansar får inte klippas av (som man rutinmässigt gör i till exempel Danmark).

Äggen ska komma från höns som haft tillgång till sittpinne, sandbad och värprede.

Antibiotika får bara användas när djur är sjuka och veterinären skrivit ut det. Kött från djur som fått antibiotika för att växa snabbare kommer inte att serveras!

Sverige ligger bäst till vad gäller att använda så lite antibiotika som möjligt. Om det används 1 spruta antibiotika i Sverige så används 3 i Danmark, 16 i Tyskland och 30 (!) på Cypern!

Det här är bara några exempel på de krav vi ställer och som importerade livsmedel har svårt att leva upp till.

Vi lovar att under nästa mandatperiod kontinuerligt följa upp vilka livsmedel som våra respektive kommuner köper in. Det räcker inte med goda föresatser vid upphandlingen.

Det måste följas upp och det måste vara självklart att byta lunchrätt om leverantören inte har "rätt kött" hemma! Vi vet att svenskt kött uppfyller alla de krav som ställs och därmed gynnas lokal och svensk produktion!

Karin Stierna (C) i Strömsunds kommun, Daniel Danielsson, kommunalråd (C) i Åre kommun, Maria Söderberg, kommunalråd (C) i Krokoms kommun, Anders Häggkvist, kommunalråd (C) i Härjedalens kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel