Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närodlad politik som slår rot

Centerpartiet står som vinnare i den väljarbarometer som Sifo nyligen presenterat! Det är en nyhet som utan tvekan stärker partiet inför både EU-valet och riksdagsvalet och som förtjänar ett utropstecken. Mätningen gjordes efter alla jobbiga utspel kring Nuon-affären.

Förtroendet har ökat starkt för Centerpartiet och man får nu fem procent av svenskarnas röster. Det kanske inte verkar så mycket, men för ett parti som gått kräftgång under en lång, dyster tid, är det ett styrkebesked. Kanske är det så att partiets strävan efter att visa sina visioner nu ger resultat. Man kan kritisera Centerpartiet för att dess förslag till idéprogram var för liberalt och egofixerat, men ändå, man har faktiskt varit det enda parti som vågat berätta om vilka visioner man har. Alla andra partier har fegat. De har inte förmått lyfta ideologin över de dagsaktuella frågorna. Och långsiktighet är något som verkligen behövs när dagens politiska karta känns osäker. Vem vet vilka som ska regera med vilka? Hur ska det gå till? Sverigedemokraternas roll? Vänsterns?

Enligt Sifos mätning minskar skillnaden mellan blocken. Sammantaget är det inte alliansen som har förstärkts, utan det är de röd-gröna som har försvagats. Om man nu ens kan tala om de röd-gröna. Finns de som ett verkligt regeringsalternativ? Allt fler blir osäkra på den konstellationen. Kan det vara därför som partiet Feministiskt initiativ rycker fram ordentligt. Väljarna börjar tröttna på gammalt käbbel som ofta har manliga förtecken. Särskilt tydligt har det blivit inom Socialdemokraterna, där många öppet kritiserar bristen på jämställdhet inom alla områden. Annie Lööf och Centerpartiet har äntligen börjat tala om jämställdhet, och inte bara utifrån ett företagarperspektiv.

Jämställdhet är en viktig politisk fråga som alla partier bör driva mer effektivt året runt. En annan som är en verklig hjärtefråga för Centerpartiet är landsbygden. Häromdagen hölls den årliga landsbygdsriksdagen i Sandviken. Det är en viktig mötesplats för byalag och alla andra landsbygdsintresserade runt om i Sverige. Naturligtvis är det även viktigt för politiker att synas där. Den som gjorde det var Annie Lööf. Hon kunde då presentera ett 28-punkts program för landsbygdens bästa. Bland förslagen nämns: mer pengar till bredband, satsningar på kommersiell service som lanthandlare, mer makt till regionerna och att säkra kapitaltillgången på landsbygden. Närodlad politik är faktiskt den bästa.