Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närproducerade råvaror får större chans i de stora köken

Snart kan närproducerade råvaror börja användas i kommunernas kök.

En ny upphandling är på gång där lokala producenter har betydligt större chans än tidigare att bli de stora kökens leverantör.

För några dagar sedan blev Östersund utnämnd till årets Mathuvudstad. För alla som jobbar i branschen togs beskedet emot med glädje.

– Det är jätteroligt att Östersund fått den utmärkelsen, säger Evonne Mattsson som är kostchef på Måltidsservice.

Måltidsservice lagar mat till kommunens skolor och äldreboende och servicehus. Totalt 10 000 portioner per dag.

För kommunerna har det hittills varit svårt att erbjuda närproducerat eftersom de styrs av lagen om offentlig upphandling.

Men nu pågår en ny upphandling. Och den skiljer sig markant från tidigare upphandlingar.

– Vi vill göra det möjligt för lokala producenter att vara med, säger Evonne Mattsson och fortsätter:

– Det är jättebra att man jobbar med småskaliga producent- er. Samhället vill ha närproducerat.

Den här gången har länets samtliga kommuner gått samman och brutit ut olika råvarugrupper. Det betyder att producenter inte behöver lämna ett anbud på hela länet utan kan istället lämna bara för en specifik råvara för en specifik kommun.

– Man kan exempelvis lämna anbud om att leverera potatis till Krokom. Eller ägg till Östersund, förklarar Evonne Mattsson.

De råvarugrupper som brutits ut är: mjölk och mejeriprodukter, potatis, ägg, mjukt bröd, nötkött och charkprodukter. Det sistnämnda gäller dock bara Krokoms kommun som har en del charkproducenter i sitt område.

– Nu håller jag alla tummar att lokala producenter lämnar anbud. Om de inte gör det så kan vi ju inte erbjuda våra kunder det som efterfrågas.

27 september öppnas anbuden. Nya leveranser beräknas börja i mars nästa år.