Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närvårdsavdelningen hotad

Angående förslaget om ändrad beredskap för jourläkarna i Strömsunds kommun: Vad som inte kommit fram i varken LT:s artikel 26 november eller Hans Bobergs debattartikel i ÖP 4 december, är att det inte enbart handlar om annan inställelsetid, det är bara en sida av det hela.

Det andra som känns betydligt värre är att de enda gångerna som jourläkaren över huvud taget kommer till hälsocentralen under jourtid är vid katastrof, stor olycka, vid oväntade dödsfall och när bedömning för vårdintyg eller rättsintyg ska göras.

Inga andra akuta åkommor kommer att tas om hand på hälsocentralen, för någon jourläkare kommer inte att träffa någon patient på plats. Det blir till att åka till Östersunds sjukhus om läkarbedömning eller åtgärd av läkare behövs.

I förlängningen kommer avsaknaden av jourläkare på plats även att få konsekvenser för den vårdavdelning som finns i Strömsund, närvårdsavdelningen, Näva.

Med läkare i beredskap A som det är i dag, kan läkare göra en bedömning och skriva in en patient och titta till inneliggande patient vid behov under hela dygnet och patienter kan vårdas mer hemmavid på Näva utan att behöva belasta sjukhuset i Östersund.

Med annan beredskap enligt det förslag som nu finns, kan inte lika sjuka patienter ligga på vårdavdelningen, då läkaren bara finns tillgänglig per telefon för konsultation under jourtid.

Stor risk finns att landstingets platser på Näva helt försvinner på grund av detta förslag. Är det så vi vill ha det?

Orolig boende i Strömsunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel