Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Näsan ett bra verktyg när förorenad mark ska saneras

Det nya affärshus som i sommar växer upp på Bangårdsgatan byggs på miljöbelastad mark som delvis har sanerats. Bygget åtföljs därför av ett särskilt kontrollprogram.

Bygget i den södra delen av Östersunds övre bangård har föregåtts av ett rätt omfattande miljötekniskt kontrollarbete eftersom tomten fick marksaneras sedan man hittat oljeföroreningar i tomtens norra hörn.

– I fjol fraktades bort 1 860 ton oljeskadad jord till Ekotex i Sundsvall för biologisk behandling och kompostering, säger Östersunds miljöchef Jari Hiltula.

Totalt gjordes 25 provtagningspunkter där man använde ett PDI-instrument, en elektronisk näsa, för att avläsa vad som fanns i backen. Samtidigt som grundvattnets påverkan kontrollerade via ett rör.

– Vi har inte hittat något mer än de två punkter som vi redan har sanerat. Och genom att beräkna utspädningseffekten har vi kommit fram till att det inte finns ingen någon risk för att föroreningen leds ner till Storsjön.

Men för bygget av det drygt 2 000 kvadratmeter stora affärshuset finns särskilda restriktioner.

– Vi kräver att det läggs gastätad betong i golvet för att hindra att eventuell lukt tränger upp.

Dessutom finns restriktioner på hur djupt man får gräva, men här var det aldrig något problem med det eftersom man i stället har höjt upp marken med en meter.

– Vi vill även förhindra vattenrörelser i sidled genom att skära av vattentryck runt byggnaden och ta bort sämre jordmaterial.

Under byggtiden har inga nya spår av föroreningar upptäckts i marken.

– Näsan är bästa verktyget och bättre än elektroniska instrument. Grävmaskinister larmar oss ofta när de känner lukt från jorden.

Men några nya föroreningar har grävmaskinisten David Blixt inte kunnat nosa upp. Men mot grannen Nyströms Kakel har han stött på jord som vid en första anblick ser ut som en deponi av något gulfärgat material.

– Nej, det är här ingen förorening, utan silt eller mjäla. Det är däremot en tjälfarlig jord, som vi helst inte vill ha kvar, säger Jari Hiltula,

Miljöchefen är nöjd med att ha fått bort de oljerester som fanns i södra delen av övre bangården.

– Det låg inbakat här som en körtel med oljejord, och det är bra att det är borta, så vi slapp få ner det till Storsjön.