Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Näst flest personer dog av prostatacancer i Jämtlands län förra året

Förra året avled 2 347 personer i Sverige av prostatacancer. 46 av dessa personer var hemmahörande i Jämtlands län. I relation till befolkningsantalet var det näst flest i hela landet.

Göran Hellberg, generalsekreterare i Prostatacancerförbundet, menar att färre skulle avlida av prostatacancer om det gjordes fler regelbundna undersökningar.

– När symptomen för prostatacancer visar sig är det i regel för sent. Ungefär 1 800 män per år har spridd cancer när sjukdomen upptäcks, säger Göran Hellberg till Nyhetsbyrån Siren.

En målsättning för Prostatacancerförbundet är att få till allmänna undersökningar av prostatacancer. Socialstyrelsen beslutade för tre år sedan att inte införa dessa, men sedan dess har ny forskning kommit på området och i början av nästa år ska ett nytt beslut fattas. Göran Hellberg menar att det bästa vore att börja testerna redan i 45-årsåldern.

– De flesta fall som upptäcks i tid går att bota, antingen genom strålning eller operation.

Ett sätt som Prostatacancerförbundet uppmärksammar sjukdomen och jobbar för de allmänna undersökningarna på är genom kampanjen Mustaschkampen. Den går bland annat ut på att män odlar mustasch och skapar uppmärksamhet kring sjukdomen genom olika aktiviteter.

Mer läsning:

Travsportens storsuccé – samlade in en kvarts miljon till välgörenhet: "Fantastiskt"

Längdlandslaget låter mustaschen växa

Domarna ger sig in i Mustaschkampen