Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nästa år blir det 600-årsjubileum i Kolåsen

I Åre kommun finns ett antal kulturbygder. En av dem är Kolåsen i västra Kalls socken. Namnet Kolåsen kan härledas av kol, som hittades jämte ugnar i skogen och som också är ett bevis på att de första inbyggarna idkat myrjärnssmide.

I denna bygd har människorna levt av jord- och skogsbruk samt jakt och fiske i alla tider. Under 1800-talet började man ta emot turister, en verksamhet som växte när Kolåsen s Fjällpensionat byggdes i slutet av 1800-talet. I en reklambroschyr från 1896 kan man läsa att ”Kolåsens Fjällpension belägen vid sjön Äcklingen, vid Kallsjöns norra ända, 1,500 fot öfver hafvet, rekommenderas till luftgäster och turister. Öppet 15 juni – 15 september. Lungsots-patienter mottagas icke. Gästerna medgifvas att afgiftsfritt drifva sportfiske i sjöar och elfvar, ovanligt rika på laxöring, röding och harr”.

Att ta sig från Järpen till Kolåsen på den tiden tog cirka åtta timmar. Först fick man åka hästdroska och sedan båt över Kallsjön till Kallsedet och därefter ångslup från Juvuln till Äcklingsedet. Väl framme blev det en promenad på 20 minuter till sjön Äcklingen, där en roddbåt väntade på gäst erna som tog dem över sjön till Kolåsen.

Nu som då lockar naturen besökarna i denna vackra bygd. Här kan de ägna sig åt skidåkning, vandringar, jakt, fiske med mera. En som jagade och fiskade var Winston Churchill. I Östersunds-Posten 29 augusti 1953 kan man läsa att ”Winston Churchill var under sex veckors tid strax före sekelskiftet turist i Västjämtland och gästade då även Kolåsen, där han ägnade tiden åt jakt och fiske”.

År 1410 nämns Kolåsen för första gången i skrift. ”Thove i Kolåsen” var borgensman för drottning Margarethas skatteintäkter från Jämtland och nämndes genom detta förhållande i ett domstolsprotokoll. Denna händelse är upphov till ett 600-årsjubileum i Kolåsen nästa år.