Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nästa år firar Hemslöjden 100-årsjubileum

År 2012 firar Hemslöjden 100 år och det märks även på Spektakeldagarna.

Hemslöjdskonsulenten Ingela Fredell är initiativtagare till två seminarier under dagarna, ”Ikea is dead. Long live XXX!” med Peter Majanen och ”Hemslöjden 100 år – ett seminarium för regionala hantverksföretag med Per Björklund från Svenska Hemslöjdsföreningens riksförbund.

– Det är viktigt för beslutsfattare i länet och lokala slöjdare att se vad som händer, säger Ingela Fredell.

Själv ska hon hålla i ett pecha kucha, en föreläsning som illustreras med 20 bilder.

– Jag ska vara lite smakpolis och prata om hemslöjdens värdegrunder. Jag hoppas att det går hem, säger hon.

Hemslöjdens jubileum kommer att firas stort under nästa år, bland annat med utställningar på exempelvis Waldermarsudde, Nordiska Museet och Liljevalchs. På Liljevalchs kommer det hållas en stor jubileumsutställning, där det kollektiva verket ”Ser du löven för alla träd” kommer att visas.

Ingela Fredell uppskattar att mellan 70 och 90 lokala hantverkare och slöjdare kommer att ställa ut under jubileumsutställningen på Liljevalchs. Hur många aktiva hemslöjdare det egentligen finns i länet är omöjligt att uppskatta, det finns så många.

– Vi har 100 aktiva på jamtform.se, men så finns det så många mer som är bland annat kunskapsbärare. Men det är många hundra det handlar om.