Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nästan bara Jämtland på Victoriadagen

Utdelningen av årets Victoriastipendium till bland annat rekordmånga jämtar blev en blöt historia, med ihållande regn under den en och en halv timme långa högklassiga artistunderhållningen, inkluderande stipendieceremonin. Allt i regi av Kay Wiestål, tränaren som en gång gav Ope IF det största lyftet.

De snyggt uppklädda stipendiaterna fick ha en regnponcho på sig, bortsett från den korta stund de fick sina stipendietavlor.

Kungafamiljen var för första gången vid den 37 år gamla ceremonin representerade av fyra kompletta par, Kung Carl Gustav med Silvia, kronprinsessan Victoria med Daniel, prinssessan Madeleine med sin Chris samt prins Philip med Sofia, ett nyförlovat par.

För andra året i följd spelade skidåkare huvudrollen vid stipendieutdelningen. I fjol var det Johan Olsson. I år det två OS-guldstafettlagen minus just Johan Olsson.

Johan nyligen pappa för andra gången har både det och flyttningsbestyren att tänka på.

Vid presskonferensen före utdelningen fick som vanligt i liknande sammanhang Charlotte Kalla huvudrollen. Ingen glömmer hennes stafettavslutning.

Näst mest populär blev säsongens rookie, Lars Nelson. För lokalpressen på Öland och i Småland var han speciellt intresse med tanke på att familjen har en stuga på Öland.

Därför var Lars – som bilat de 92 milen till Öland – först på plats. Han fick också agera när landshövdningen Stefan Carlsson – en gång landstingsdirektör i Jämtland – på söndagen invigde den samling fot- och handavtryck som finns av tidigare stipendiater.

Nelsons fötter och en hand kom på plats dagen innan övriga av årets stipendiater, som anlände med flyg.

– Visst har stafettloppet i Sotji betytt mycket för mig. För stipendier och mycket annat, sa Lars vid presskonferensen.

– Målet kommande vinter är naturligtvis VM och förhoppningsvis en ny plats i stafetten. Sedan hoppas jag att jag kan höja mig en nivå även individuellt där femteplatsen i Kollen var säsongens bästa,

Lagmedlemmarna i stafetterna fick berätta om hur de upplevde loppen. Om den långa och nervösa väntan innan allt var avgjort. Tjejerna minns naturligt glädjeruset då hela kvartetten slängde sig på varandra.

Charlotte Kalla har, precis som Johan Olsson, ett individuellt stipendium tidigare. Det var efter OS-guldet på milen 2010.

– Då var det min mamma och moster som följde mig till Borgholm. Nu är det hela skidgänget. Det är litet annorlunda, sa Charlotte.

Många minns nog stafetterna och kan erinra sig att två olympiska debutanter, Lars Nelson och Emma Wikén hade en stor andel i grunden för guldet.

Jämtarna kan väl också vara litet extra stolta eftersom halva oktetten tävlar för Åsarna och ytterligare två, Anna Haag och Daniel Richardsson bor i Östersund. De enda utan anknytning till vårt län var just Charlotte Kalla och Marcus Hellner.

Detta faktum hade nog TV-sporten som tog fram grunden till årets idrottstad förbisett. Ytterligare fyra östersundare var ju olympiska medaljörer.

Annars haglar ju utmärkelserna över skidessen. Kungamedaljer för en kort tid sedan, kanske ett dagbladsguld till tjejstafettlaget i december och så en massa kandidater till Idrottsgalans priser.