Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nätbolagen kritiseras för sin prissättning

Bolagen som äger Sveriges elnät utnyttjar sina monopol för att skinna kunderna. Det anser Villaägarnas riksförbund som kartlagt elnätspriserna i Jämtland i en ny rapport.

Länets elnätsbolag tar mer betalt av sina kunder än de rimligtvis borde behöva. Det anser Villaägarna som tycker att regeringens styrning av bolagen, som alla har monopol i sina respektive områden, ger dem allt för stora friheter.

– En tendens vi ser i hela landet är att små företag ofta försöker sätta priser utifrån att folk ska ha råd att bo i deras område medan stora försöker ta så mycket de bara kan, säger Villaägarnas samhällspolitiske chef, Jakob Eliasson.

Om regeringens regler för en rättvis elnätsmarknad hade fungerat som det var menat, anser han, så hade detta inte varit möjligt.

– Rimligtvis borde de stora bolagen erbjuda ett billigare pris eftersom de har stordriftsfördelar, men när man ser till priserna de sätter får man snarare intryck av att de har stordriftsnackdelar.

I rapporten jämförs inte bara bolagens faktiska priser, utan även hur de står sig i förhållande till bolag i samma storlek och med liknande förutsättningar. Där sticker Bergs kommunala bolag BTEA ut med ett årspris per hushåll som ligger 1164 kronor under riksgenomsnittet för sin klass.

I andra änden finns Blåsjön nät med ett pris som ligger 1861 kronor över, följt av Härjeåns nät på 1282 kronor över snittet.

En del av länets höga kostnader kan tillskrivas att det är glest mellan abonnenterna och dyrt att underhålla ledningarna. Men inte så mycket som bolagen själva hävdar, enligt villaägarna.

– Dessutom motiverar man höga priser med att verksamheten kräver kapital för investeringar. Men det är orimligt att kräva att kunderna ska betala investeringar i förskott för att sedan produkten en gång till när den är klar. I andra branscher går man till banken om man behöver kapital, säger Jakob Eliasson.

Sveriges allra mest konsumentvänliga nätägare finns i Lidköping, enligt Villaägarna. Där ägs elnätet av en kommunal förvaltning och nätavgiften ligger på självkostnadspris.

Nätbolagens avgifter i Jämtland (inklusive moms)

Berg

BTEA6 843 kr

Jämtkraft7 178 kr

Härjeåns10 080 kr

Bräcke

Jämtkraft7 178

Härjeåns10 080

E.ON9 050

Härjedalen

BTEA6 843

Härjeåns10 080

Fortum8 780

Fortum7 944

Krokom

Jämtkraft7 178

Ragunda

Härjeåns10 080

E.ON9 050

E.ON8 960

Strömsund

Blåsjön nät11 590

Jämtkraft7 178

Vattenfall9 510

E.ON9 050

Åre

Jämtkraft7 178

Östersund

Jämtkraft7 178

Härjeåns10 080

E.ON9 050