Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nationalmuseum längtar till Jamtli

– Av rent egoistiska skäl anser vi att en filial i Östersund vore en utmärkt lösning för oss!

Det säger Berndt Arell, överintendent vid Nationalmuseum.

På onsdagen medverkade han när Jamtli presenterade planerna på Nationalmuseum Norr, som skulle kosta 40 miljoner och ge två utställningshallar på sammanlagt 350 kvadrat.

Av driften på elva miljoner skulle kommunen och landstinget betala en halv miljon vardera.

Investeringen förutsätter dock EU-medel på drygt 15 miljoner plus offentliga och privata lokala insatser på nio miljoner vardera.

Projektet kan tidigast stå klart i slutet av 2017 - om regeringen avsätter pengar i höstens budget - och EU:s strukturfonder ger klartecken.

Då skulle Jamtli kunna ställa ut allt från Rembrandt till Carl Larsson, Zorn och annat av de sammanlagt 400 000 föremål som finns i Stockholm:

– Det finns inga begränsningar för vad vi lånar ut och den särskilda kultuarvspedagogik Jamtli utarbetat är ett föredöme, så vi skulle även vilja ha en enhet för design här, sade Arell.

Lars Häreblad vid Nordanalys bedömer att filialen skulle ge Jamtli minst 20 000 nya besökare årligen, lågt räknat, vilket höjer turistomsättningen med ett par miljoner.

Om det ska bli något måste besluten fattas i höst.