Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nationalpark kan få ändrade föreskrifter

Naturvårdsverket har nyligen kommit med ett förslag till ändrade föreskrifter för Sonfjällets nationalpark. Hede hembygdsförening skriver i sitt remissvar att delar i förslaget motverkar syftet med nationalparken.

Sonfjällets nationalpark bildades ursprungligen för att "man ville bevara ett skogs- och fjällområde i de södra fjälltrakterna i dess naturliga tillstånd". Sonfjällets rika lavtäcke har också stått relativt orört fram till slutet på 1960-talet. Renbetet har därefter ökat efterhand utan åtgärder från myndigheterna. Trots det planerar nu Naturvårdsverket att ändra reglerna och tillåta renbete, något som Bertil Andersson, Hede Hembygdsförening, tycker går helt emot syftet med nationalparken.

På Länsstyrelsens hemsida går att läsa att "Just Sonfjället utsågs till nationalpark eftersom de ovanligt lavrika fjällhedarna var relativt opåverkade av renars tramp och bete. En annan stark orsak var att man ville skydda björnstammen, som vid denna tidpunkt endast bestod av ett fåtal djur. 1989 utvidgades nationalparken så att hela fjällmassivet, dess fjällhedar och en stor del av det omgivande skogslandskapet också fick skydd".

– I det stora renbetesmålet från 2005, som gick till HD, slogs det fast att det saknas rätt till renbete utanför renbetesfjällen i Härjedalen, utan avtal med markägarna, säger Bertil Andersson.

Bertil berättar att inför utökningen av Nationalparken 1989 var man inne på att stoppa renbetet. Dels kunde det anses att rätt saknades, men även om det skulle finnas renbetesrätt så finns det möjlighet i rennäringslagen att helt eller delvis förbjuda renbete för vissa områden om det finns skäl.

– Och en nationalpark kan väl anses som ett fullgott skäl, anser Bertil.

I Naturvårdsverkets förslag vill man även tillåta att skoter och helikopter används av rennäringen inom området.

Enligt Bertil Andersson kan ökad rätt till renbete leda till att slitaget på vegetationen ökar. Dessutom kan det leda till att björn och varg vistas för nära renarna, och måste skjutas av inne i nationalparken.

Hede hembygdsförening anser att fjällräddningen ska ha möjlighet att öva i parken, då det kan innebära stora risker att ge sig ut i svårt väder för att undsätta nödställda.

Fortsatta restriktioner gällande motortrafik ser de positivt på, men för den skull bör man ha rätt att anordna skotersafari på vissa tidpunkter, då det bland annat skulle öka tillgängligheten för funktionshindrade.