Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nationell strategi mot crypto-smitta

Crypto-utbrottet i Östersund 2010 lärde kommuninvånarna och hela Sverige vad en smitta i dricksvattnet kan innebära.
Nu har fem myndigheter gjort en nationell strategi för att alla ska slippa bli sjuka.

Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har gemensamt arbetat fram en femårig strategi som ska minska risken för att människor smittas av cryptosporidium.

I strategin pekas på en rad åtgärder som behövs.

De allra viktigaste är att samhället ökar förmågan att upptäcka och smittspåra sjukdomsfall och att öka kunskapen om cryptosporidium hos människor. Samt att säkerställa tillverkning av ett säkert dricksvatten.

– En viktig del i arbetet med att på sikt få ned antalet sjukdomsfall hos människor är att myndigheterna arbetar mot gemensamma mål, säger Annica Wallén Norell, projektledare på Jordbruksverket.

Utbrottet i Östersund följdes 2011 av ett stort utbrott i Skellefteå, också där spreds parasiten via dricksvattnet.

Sammantaget smittades 50 000 personer vid dessa utbrott.

De allra flesta som insjuknade i feber och svår diarré blev friska av sig själva, men det finns människor som fått kroniska besvär.

Förutom genom förorenat dricksvatten kan parasiten spridas via badvatten eller livsmedel.

På Socialstyrelsens hemsida finns rapporten att ladda ned kostnadsfritt. Se http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2014/2014-6-8