Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nationell trafikvecka för polisen – så kan du hjälpa polisen i arbetet

Mellan den 12-18 mars har polisen en nationell trafikvecka över hela landet med huvudsyfte att uppmärksamma faran med att köra onykter eller påverkad.

Under veckan arbetar polisen med att vara synliga i trafiken och göra nykterhetskontroller på de platser och tider det finns chans att förhindra påverkade förare från att köra.

Polisen arbetar enligt en metod som kalls för SMADIT (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken) vilket innebär att polisen ska erbjuda misstänkta rattfyllerister att få kontakt med socialtjänsten eller beroendevården där man kan prata igenom det som hänt och ges möjlighet till att förändra livssituationen.

– Alltför många av de olyckor där någon dör eller skadas svårt i trafiken är alkohol- eller drogrelaterade. Med alkohol eller andra droger i kroppen är du en livsfarlig bilförare, både för dig själv och för andra, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg vid polisen, på polisens hemsida.

SMADIT är en samverkan mellan Polisen,Kustbevakningen, Tullverket, Kommunerna, Landstingen,Länsstyrelserna, Trafikverket, Transportstyrelsen och Kriminalvården/Frivården.

Så kan du hjälpa polisen i arbetet med SMADIT:

Vägra åka med en onykter förare.

Hindra andra från att köra påverkade.

Tipsa polisen via 114 14 om du misstänker att någon i din närhet kör eller väntas köra berusad. Du kan vara anonym.

Ring 112 vid pågående brott.

 ---

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon? Ladda ner här:

ÖP:s iPhone-app eller ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app eller LTZ:s Android-app