Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nato kräver att få renar utmärkta på karta

Inför sommarens Nato-flygningar uppmanas samebyarna att märka ut sina renar.
– Det blir svårt. Den tiden på året springer de hela tiden, säger Mattias Sparrok i Valsjöbyn.

Han är ordförande i Jingevaerie sameby och har ännu inte fått brevet som har skickats ut till alla berörda samebyar.

– Vi har uppmanat dem att ange renarnas koordinater under tiden övningen pågår för att man ska kunna ta hänsyn och inte flyga på låg höjd, säger F 21:s informationschef Sara Burlage i Luleå.

Sveriges största flygövning någonsin och Natos första någonsin i Sverige kommer att pågå från Östersund i söder till långt upp i Norrbottten i norr. Tio länd er inklusive Sverige deltar med totalt 2 000 militärer. Hälften av dem ingår i besättningen på det brittiska hangarfartyg som kommer att ligga i Bottenviken.

Men framför allt kommer det att bli stridsflygningar över hela norra Sverige med undantag för en remsa längs gränsen till Norge. Basen är Luleå och tiden är satt till 8–16 juni, plus några dagars inflygning.

Inför denna militära man över har försvaret inte haft några samtal och samråd med samebyarna i områd et. Hade man haft det hade kanske den känsliga kalvningstiden kunnat undvik as, menar Ragnhild Svonni på Sametinget i Kiruna.

– Spontant tycker jag att det är fel tid, men det sämsta är att de inte har tänkt på att ha samråd.

Nu ska det sent omsider bli ett snabbt inkallat möte i Kiruna. Alla berörda samebyar har också uppmanats att tala om renarnas position.

De flesta renarna har kalvat när Nato-övningen drar igång, tror Mattias Sparrok. Men kalvarna är små och känsliga, säger han och renar behöver betesro den tiden på året. Allt beror på hur lågt planen flyger.

Håller sig flygplanen på utlovade 3 000 meters höjd tror han inte det blir stora bekymmer, men att berätta var renarna är blir omöjligt.

– Det beror ju på väder och vind, säger han.