Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nattågtrafiken till länet riskerar att glappa efter sommaren – affärschef, SJ: ”Vi kan inte garantera någonting”

Trafikverket har fått uppdrag av regeringen att upphandla nattåg på daglig basis med start 9 september. Detta innebär att det kan bli ett glapp mellan SJs nattåg under sommaren och starten av den upphandlade nattågstrafiken med start den 9 september. Nu undersöker SJ om deras egna nattåg kan köras till den 9 september så att trafiken upprätthålls utan avbrott.

Läs mer: Dagliga nattåg till länet dröjer efter juridisk miss

Under hösten blev det klart med dagliga nattåg till Jämtland året runt. Enligt regeringsdirektivet skulle tågen börja rulla från och med 1 juni , men eftersom Trafikverket måste ta hänsyn till lagen om offentlig upphandling kommer tågen istället att börja rulla från och med den 9 september.

SJs sommarsäsong med nattåg startar den 1 juli och avslutas normalt i mitten av augusti. Det riskerar därför att bli ett glapp i nattågtrafiken mellan mitten av augusti och den 9 september. Därför jobbar SJ nu för att kunna förlänga sin sommarsäsong med nattåg till den 9 september för att få en kontinuitet i tidtabellen.

– Prognosen är god, men vi kan inte garantera någonting ännu. Att upprätthålla nattågstrafiken är bra för regionen samtidig som vi vet att en kontinuitet i tidtabellen skapar fler resor, säger Jan Kyrk, SJs affärschef för linjen till Jämtland i ett pressmeddelande.

För att en förlängning av SJs nattrafik ska kunna verkställas måste man förhandla med Trafikverket om en ny tidtabell, vilket sker via en speciell process då tidtabellen redan är fastlagd. SJ behöver också ändra sin planering av lok och vagnar samt bemanna de nya nattågen med personal.