Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nattersättningen försvinner 1 september

Den 1 september tas nattersättningen på 200 kronor bort. Det blir ingen utfasning alls.
– I nuläget så blir det helt borttaget direkt, säger Björn Ahlnäs.

Ett led i besparingarna på landstingen är att ta bort de 200 kronor per natt som nattpersonalen får i ersättning. Det har rört upp mycket heta känslor bland personalen.

Personalchefen Björn Ahlnäs anser att arbetsledningen gjort det som de kunnat.

– Vi hade en tanke på att hitta en utfasning av ersättningen, säger Björn Ahlnäs.

Den idén avvisades av de båda fackförbunden och förhandlingen slutade i oenighet.

I går tog tillförordnade landstingsdirektören Göran Rydqvist beslutet att ta bort ersättningen från och med 1 september.

Vårdförbundet anser fortfarande att ersättningen nu är en permanent del av lönen.

– Vi var ju oenig om hanteringen. Sedan kan vi inte tvista om det förrän de dragit in ersättningar, säger Kristina Fluur Hedman.

När landstinget väl dragit in ersättningen i september så finns det möjlighet att ta en tvist. Och den möjligheten tänker facket ta. Björn Ahlnäs menar att det då blir upp till den enskilda personen att visa att 200 kronorna ingår i deras anställningsavtal.

– Då kan jag säga att det är många medlemmar som kommer och säger ”men min chef sa att det ingick”, säger Kristina Fluur Hedman.

Hon uppmanar nu alla medlemmar att ta kontakt med den chef som gett ett muntligt löfte om att ersättningen ingick som en fast del av lönen.

– Efterfråga civilkurage och få din chef att stå för sitt löfte. Det finns fyra namngivna chefer som bör gå till ledningen och säga ”Vi har uttryckt oss på det här sättet för vi trodde det var ok”, säger Kristina Fluur Hedman.