Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nattligt falsklarm pågick en timme

Natten till den 30 juli väcktes de boende på servicehemmet Strömbacka av det nya brandlarmet. Men ingen kom, varken brandkåren eller någon som kunde stänga av larmet. – Vi visste ju inte om det brann, säger Birgit Rosenberg.

I juni påbörjades installationen av ett nytt centralt brandlarm som skulle ersätta brandvarnarna i lägenheterna på serviceboendet Strömbacka i Strömsund. Klockan fyra på natten till onsdagen den 30 juli gick larmet igång. De yrvakna hyresgästerna kunde inte själva stänga av larmet och räddningstjänsten kom aldrig.

– Det var ett öronbedövande larm i nästan en timme. Ingen kunde stänga av det och vi visste ju inte om det brann, säger Birgit Rosenberg, 88 år, som bor på Strömbacka med sin man Arne, 94 år.

De flyttade dit för tre år sedan, en tid efter att Birgit fått ett hårt slag i huvudet och tappat synen helt. När Arne blev dålig och hamnade i rullstol flyttade de till Strömbacka. De är nöjda men incidenten med brandlarmet har gjort dem oroliga.

– Att larmet går på natten kan skicka en till sjukhus. Nerverna var utanpå och den där osäkerheten när det hände är inte bra, säger Birgit Rosenberg.

Det finns ingen nattpersonal på boendet men hemtjänstens nattpatrull kommer dit någon gång per natt och går att ringa om det skulle hända något. Men enligt Birgit Rosenberg känns det inte säkert.

– De går ju ända upp till Svaningen och Håxås, de har hela området här. Det känns på ett sätt otryggt, det tar ju lång tid innan de kommer hit, säger hon.

Larmet visade sig vara ett falsklarm denna gång och den felaktiga kopplingen åtgärdades, enligt Per Dahlén på kommunens fastighetsförvaltning, under torsdagen. Men det dröjer en månad innan larmet är kopplat till räddningstjänsten.

– Vi har inte fått besiktningsprotokollet än, larmet provkörs bara nu och det är därför det inte är kopplat till räddningstjänsten. Och de vanliga brandvarnarna sitter ju kvar, säger han.

Enligt Per Dahlén har de boende nu fått information om hur de ska bete sig när larmet går, men den informationen kom först på torsdagen. Enligt pappret som de fått från personalen ska de bland annat stanna på sina rum och ringa 112 men innan torsdagen fanns inga sådana rekommendationer. I stället beskriver Birgit Rosenberg hur de boende gick runt i korridorerna och pratade med varandra när larmet tjöt.

– Jag tänkte, vad ska jag göra med Arne om det brinner? Han kan ju inte kliva upp själv. Jag får väl lägga mig hos honom och så får vi brinna ihop. Man hinner tänka många tankar på en timme, säger hon.