Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nattvandrare spanar efter energitjuvar i skolan

Lokalvårdarna i Bergs kommun har gjort "nattvandringar" på uppdrag från Energikontoret.

De har på så vis tagit reda på hur mycket energi som går till spillo i några av skolornas lokaler om nätterna.

Städpersonalen på Svenstaviks skola börjar klockan fem på morgonen. Under oktober månad fick de med sig ett formulär för att fylla i hur många lampor, lysrör och datorer som stått på över natten.

– Man ser jämt att det lyser när man kommer på morgonen. Nu såg man också hur mycket det var som lyste, säger Karin Borg, lokalvårdare på Svenstaviks skola.

Karin Borg och Susanne Paulsson har båda jobbat som lokalvårdare på skolan i 22 år. Berit Zackrisson har varit i tjänst i 26 år.

– Innan var det vaktmästarna som såg till att lysena släcktes, säger Karin Borg.

I dag finns det inte längre några vaktmästare på skolan. Allt hänger i stället på pedagogerna. Att den som går sist ur klassrummet också borde vara den som släcker det är de alla eniga om.

– De borde installera rörelsevakter som tänder lamporna automatiskt när någon kommer in, och som släcks när ingen längre är där, säger Berit Zackrisson.

Veronica Göransson är chef för lokalvård i Bergs kommun. Hon var den som blev kontaktad av Energikontoret för samarbetet.

– Den onödiga elförbrukningen visade sig vara på 600 kWh, berättar hon.

– Resultatet borde rektorer och personal få ta del av, säger Karin Borg.

Hon tycker också att de borde kolla förbrukningen varje år för att se om det förbättras.

De andra håller med henne om att en undersökning en månad per år inte vore någon dum idé. Däremot anser lokalvårdarna att meningen med sådana här undersökningar är att det ska ske en förändring. Enligt lokalvårdarna verkar en del anse att de inte behöver ta något ansvar för elen, då det ändå är skolan som betalar för den. Men lokalvårdarna menar att, vare sig elen ingår i den klumpsumma som skolan betalar till kommunen för lokalhyra eller inte, faller ändå kostnaden på varje enskild medborgare i slutänden – i och med att skolorna finansieras genom skattemedel.