Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturbevakarna är polisens bästa hjälp

/

Den intensifierade jakten på tjuvjägare har förvandlat länsstyrelsens naturbevakare till regelrätta brottsbekämpare.

– Vi har en bra blick för det, säger Christer Edsholm.

Annons

Inga myndighetspersoner rör sig ute i skog och mark så mycket som länsstyrelsens naturbevakare och de har länge varit polisens främsta hjälp när det gäller att upptäcka och anmäla jaktbrott.

På senare år har deras kunskaper börjat utnyttjas i långt större utsträckning än så. Nu för tiden är det oftast naturbevakarna som utför både brottsplatsundersökning och spårning i samband med misstänkta jaktbrott.

– Vi rör oss över stora områden, är vana att spåra och att tolka spår och det gör att vi har en blick för det, säger Christer Edsholm. Han har Skäcker-, Sösjö- och Offerdalsfjällen som sitt ordinarie bevakningsområde men gör tillsyner i hela länet.

De flesta brott upptäcks av en slump och i samband med helt andra uppdrag som de har ute i markerna.

Det kan börja med oväntade skoterspår, spår av blod eller att någon trampat runt på ställen utan någon synbar anledning.

Främsta anledningen till att naturbevakarna utbildats och utrustats för att göra det jobb som vanligtvis är polisens ansvar, det är att naturen är föränderlig och att värdefulla spår försvinner om man väntar för länge.

– Om polisen kan komma på direkten för att hjälpa till är det bra, men oftast måste vi dokumentera allt själva, säger Christer Edsgård.

Något som inte händer särskilt ofta, men som naturbevakarna blir väldigt tacksamma över. Det är när folk som rört sig ute i naturen ringer in och tipsar om att de hört skott eller att de sett något misstänkt. Hans tips till den som springer på en misstänkt brottsplats är att inte bara ringa utan även dokumentera det som går.

– För det första är det viktigt att man håller avstånd och inte klampar in och förstör några spår på platsen. Ring oss eller polisen, ta en bild och om man även har GPS och kan uppge koordinaterna är det väldigt värdefullt, säger Christer Edsgård.

Annons