Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturkatastrof med "Lego"

Fyra klasser från tre skolor gjorde upp om kampen. Den intelligenta legoroboten gjorde jobbet. Vinnarlaget från Nyhedens skola åker till Danmark på final.

Annons

Plastbitarna som kallas Lego känner de flesta till. First Lego Leauge är en tävling som riktar sig till ungdomar mellan 10 och 16 år. Varje år har tävlingen ett nytt tema och i år handlade det om naturkatastrofer.

Projektet består av flera huvuduppgifter bland annat att marknadsföra sina insatser och skaffa sig en lagsponsor.

Man ska även konstruera en robot som kan lösa kluriga uppdrag i en tävling. De teoretiska uppgifterna handlar om att laget ska sätt in sig i frågeställningarna om årets tema.

I mer än 40 länder har man tävlingen samma dag och länderna i Skandinavien gick med första gången i början av år 2000. Tävlingen grundades i Nordamerika.

– Syftet med tävlingen är att öka ungdomars kreativitet och bli bättre på att samarbeta med varandra, säger Fredrik Ståhl, Mittuniversitetet.